03/11/202018:46

Διονύσης Καλαματιανός: “Να απαντήσει επίσημα ο Υπουργός πότε θα ξεκινήσει ξανά το Πάτρα-Πύργος”

Διαβάσαμε ξανά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε θετική απάντηση από την Γενική Διεύθυνση για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (DG GROW) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο, χωρίς επίσημη ανακοίνωσή του και χωρίς να δώσει το έγγραφο της απάντησης στη δημοσιότητα, διαρρέει ότι τα πράγματα πάνε καλά στην Ευρώπη για την επανέναρξη της κατασκευής του έργου. Το έργο αυτό που υπονόμευσε για δεύτερη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ από την επόμενη μέρα της εγκατάστασης στο Υπουργείο Υποδομών του κ. Καραμανλή τον Ιούλιο του 2019, ο οποίος, μάλιστα, τον Μάρτιο του 2020 ακύρωσε τις εκτελούμενες εργολαβίες.

Όλοι οι Ηλείοι πραγματικά θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν η κατασκευή του πολυπόθητου αυτοκινητόδρομου ξεκινούσε ξανά αύριο, ή έστω άμεσα και ολοκληρωνόταν όπως κατασκευαζόταν, δηλαδή, έως το 2023, ως σύγχρονος, κλειστός αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα και χωρίς διόδια.

Δυστυχώς, όμως, όπως αποδείξαμε πρόσφατα, δίνοντας το σχετικό έγγραφο στη δημοσιότητα, η επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του έργου δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση επανέναρξη των εργασιών.

Με αφορμή, λοιπόν, τα παραπάνω δημοσιεύματα-διαρροές του Υπουργείου, που με «θαυμαστό» τρόπο διαχέονται όταν υπάρχει κάποιο δεδομένο που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του έργου, αξίζει να υποβάλλουμε ερωτήματα προς το Υπουργείο Υποδομών και τον αρμόδιο Υπουργό, για να διαφωτιστούν με υπεύθυνο τρόπο οι πολίτες της Ηλείας:

Εφόσον όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, γιατί ο Υπουργός δεν έχει προσκομίσει εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες τα έγγραφα, την αλληλογραφία και τα στοιχεία για την πορεία του έργου, ειδικά από την στιγμή της διάλυσης των υπογεγραμμένων και εκτελούμενων εργολαβιών και ύστερα, όπως έχουμε ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την από 27-5-2020 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή;

Γιατί στην πρόσφατη, επίσημη απάντησή της, σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο μόνο για «ορισμένες αρχικές πληροφορίες», που διαβίβασαν οι Ελληνικές Αρχές, και όχι για έναν ολοκληρωμένο φάκελο ή τουλάχιστον ένα συγκροτημένο πλάνο υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου; Έχουν προσκομισθεί έως σήμερα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκρίνει ξανά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και τη χρηματοδότησή του σε άμεσο χρόνο;

Πότε θα έχει απάντηση το Υπουργείο και ο κ. Καραμανλής από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι αυτή που θα εγκρίνει, επί της ουσίας και θα δώσει το πράσινο φως στο νέο σχεδιασμό του Υπουργού για την εκτέλεση του έργου;

Επαναλαμβάνουμε, για να γίνει από όλους κατανοητό, ότι πραγματικά θα θέλαμε πολύ να συμμεριστούμε τη χαρά και την αισιοδοξία που φέρεται να διαχέεται ανεπίσημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το «Πάτρα-Πύργος».
Όμως, έχουμε χρέος να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε επιφυλακτικοί και διεκδικητικοί μέχρι να υπάρξει ουσιαστική και χειροπιαστή θετική εξέλιξη για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», που μπήκε για μια ακόμη φορά σε περιπέτειες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή. Έχουν, ήδη, περάσει 16 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ανεπάρκεια, υπονόμευση και καθυστερήσεις. Οι πολίτες της Ηλείας απαιτούν άμεση επανέναρξη των εργασιών και ολοκλήρωσή του έργου έως το 2023. Ο Υπουργός οφείλει να δώσει επίσημες απαντήσεις, συνοδευόμενες από έγγραφα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα