13/11/202009:57

Κορωνοϊός: Θετικά όλα τα δείγματα των μινκ στη φάρμα της Κοζάνης

Έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης – εκτροφέας – Πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων

Θετικά στον κορωνοϊό ήταν τελικά όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά μινκ της φάρμας σε περιοχή του Βοϊου στην Κοζάνη, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kozanimedia.gr, τα δείγματα εστάλησαν άμεσα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριo της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.

Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο εν λόγω εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφερε στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου«Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη εκτροφή υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2.500.

Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα