16/11/202007:20

Σήμερα η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Λαγκαδά – Είχε πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου

Νόσησε από κορωνοϊό – Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες στη διάρκεια του lockdown – Τι απαντά ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά μόνο από τον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο, ο οποίος ορίστηκε και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Λαγκαδά, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από κορωνοϊό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα. Ηταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου. Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

Το εκκλησιαστικό παρασκήνιο λέει ότι και άλλοι Ιεράρχες έχουν κορωνοϊό και το αποκρύπτουν, ακολουθώντας την «γραμμή» να μην λένε ποιος έχει. Θυμίζουμε ότι πριν ένα τραπέζι στο Συνοδικό Μέγαρο που οργανώθηκε πριν από 10 ημέρες από Συνοδικό Ιεράρχη, με τη λήξη των τριήμερων εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εργασιών και με αφορμή την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, είχε ως συνέπεια να σημάνει συναγερμός για διασπορά κορωνοιού και να οδηγηθούν σε απομόνωση όλοι οι Ιεράρχες μεταξύ των οποίων και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που αποσύρθηκε σε εθελούσια καραντίνα .Μία άλλη εκδοχή που συζητείται στους κόλπους της 12μελούς Συνόδου είναι να κόλλησαν από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΙΣ που είναι θετικός, δεν παραβρέθηκε στο γεύμα στην Μονή Πετράκη, αλλά ήταν παρών στις τριήμερες εργασίες της Συνόδου. .Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από διαρροές έχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο και διαδραματίστηκε στο περιθώριο των Συνοδικών εργασιών και της αποστολής επιστολής του Αρχιεπισκόπου και των μελών της ΔΙΣ προς των πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που ζητούν να μην κλείσουν οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Είχε προηγηθεί μία επιστολή από την ΔΙΣ προς τον πρωθυπουργό. Όπως υποστηρίζει η Εκκλησία μέσω της επιστολής της ΔΙΣ, δεν θα ανεχθεί κλειστούς Ναούς. Σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της κατάστασης.

Στη συνάντηση πρωθυπουργού Αρχιεπισκόπου βρέθηκαν κοινές συνισταμένες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας. Εκφράστηκε επίσης η αισιοδοξία ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η συνακόλουθη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ιερώνυμο να προσθέτει ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».

Θυμίζουμε ότι, για το θέμα της επιστολής προς την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ σε διαδικτυακή ομιλία μέσω του λογαριασμού της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας στο facebook .Με την αποστολή της εν λόγω επιστολής, σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκαν οι Μητροπολίτες Βέροιας και Ξάνθης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται συμβούλευσε τους Ιεράρχες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και το τι συμβαίνει γύρω τους.

“Να ξέρετε ότι η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους, που λέμε ότι δεν θα ανεχτούμε την περίοδο των Χριστουγέννων να μείνουν οι ναοί κλειστοί” είπε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, λέγοντας ότι η Εκκλησία έχει πλέον την γνώση και την εμπειρία να διαχειρίζεται την πανδημία.“Όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή από κόντρα. Η Εκκλησία απέκτησε την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Η Εκκλησία και αποστάσεις τηρεί, και αερίζεται και ξέρει πως να οικονομεί τους ανθρώπους μέσα στο χώρο”. Αναφορικά με το κλείσιμο των ναών για δεύτερη φορά, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μάχεται την Επιστήμη, είναι σύμμαχος με την Επιστήμη λέγοντας ότι “η Εκκλησία δεν έσκυψε το κεφάλι, ούτε έχει ηττοπάθεια. Η Εκκλησία κατ’ άκραν οικονομία και σεβόμενη το μεγάλο δώρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή, δέχθηκε το κλείσιμο των εκκλησιών. Άκουσε την γνώμη των ειδικών και κατάλαβε ότι η πανδημία έχει μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη και επειδή σέβεται την ανθρώπινη ζωή, συμβάλλει αποφεύγοντας τις συναθροίσεις”.

Αρνητικά τεστ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μετά την επιβεβαίωση τουλάχιστον ενός κρούσματος από Μητροπολίτη Ιλιου μεταξύ των μελών της ΔΙΣ , κάποιοι από τους 12 Ιεράρχες που πήραν μέρος στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε δια ζώησς πριν από δέκα ημέρες, δηλώνουν αρνητικοί στον κορωνοιό. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και Αρτης Καλλίνικο που έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα από τα τεστ.

Ο Μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος ανάρτησε στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ αναγράφοντας: «Η Ιερά Μητρόπολις Άρτης, εξ αφορμής πληροφοριών, για επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, μεταξύ των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε στις 4 έως 6 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της ποιμαντικής και ατομικής ευθύνης, για αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού και για πρόληψη έκθεσης συνανθρώπων σε κίνδυνο ασθενείας, ανακοινώνει, ότι, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος τυγχάνει μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου (2020-2021), καθώς και ο οδηγός του κ. Νικόλαος Ψυχογιός, ο οποίος μεταφέρει στην Αθήνα τον Σεβασμιώτατο, για τα Συνοδικά του καθήκοντα, υπεβλήθησαν αυτοβούλως και οι δύο, σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και ευρέθησαν αρνητικοί».

Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα του τεστ Covid-19 στο οποίο υπεβλήθη ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης. Ο κ. Παντελεήμων, που αυτή την περίοδο είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπεβλήθη σε σχετικό τεστ μαζί με τους υπόλοιπους συνοδικούς αρχιερείς ενώ «μετά την επιστροφή του από την Αθήνα παραμένει στο Επισκοπείο με στενούς του συνεργάτες για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα της Κυβερνήσεως περί περιορισμού της κυκλοφορίας».

Το κλείσιμο των Ναών

Κλειστοί θα παραμείνουν οι ναοί καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, για τα μέτρα που ισχύουν σε όλους τους χώρους λατρείας. Ουσιαστικά στους ναούς θα εισέρχονται μόνο οι κληρικοί και τα απαραίτητα πρόσωπα για να τελούνται οι κεκλεισμένων θυρών ακολουθίες, ενώ οι μόνες στιγμές κατά τις οποίες θα επιτρέπεται είσοδος πιστών στους ναούς (μέχρι 9 άτομα) είναι στις κηδείες.

Προστασία δικαιωμάτων ζητούν οι κληρικοί

Την ίδια ώρα ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) σε επιστολή του προς τον Ιερώνυμο καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «να διεκδικήσει από την Πολιτεία, ισονομία και προστασία των δικαιωμάτων των πιστών». «Εάν η Εκκλησία δεν είναι απλώς μια συνέλευση όπου συνωστίζονται θρησκευόμενοι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν ορισμένες θρησκευτικές ανάγκες, αλλά είναι η ψυχή του κόσμου που ζωοποιεί και συνέχει την κοινωνία, όπως μας λέγει η προς Διόγνητον επιστολή, τότε είναι εξάπαντος απαράδεκτη η απόφαση της πρόσφατης ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών όπου επιτρέπονται οι ιερές ακολουθίες άνευ όμως της φυσικής παρουσίας των πιστών για το διάστημα από 7 – 30 Νοεμβρίου 2020» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ΙΣΚΕ.

Protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα