20/11/202008:03

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας

Πρόκειται για την κλινική Λυσίμαχος και την Euromedica Θεσσαλονίκης – Δείτε το ΦΕΚ – Είχε ζητηθεί την Πέμπτη η διάθεση 200 κλινών, με τους κλινικάρχες να απαντούν αρνητικά

Σε επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά την άρνηση χθες από τους κλινικάρχες να  συνεργαστούν.

Βάση του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Υγείας χθες είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, με τους ιδιοκτήτες των κλινικών να απαντούν αρνητικά.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ της επίταξης

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Πρόεδρος Ιδιωτικών κλινικών: Το προσωπικό μας δεν είναι εκπαιδευμένο για τέτοιες περιπτώσεις

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός πριν από λίγη ώρα δήλωσε ότι το προσωπικό των κλινικών αυτών δεν είναι εκπαιδευμένο προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει να εκπαιδευτεί. Τόνισε ότι οι κλίνες που θα διατεθούν θα είναι συνολικά 300.

Ο κ. Σαραφιανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της μιας από τις δυο κλινικές που επιτάσσονται είπε ακόμα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν δέχονταν ασθενείς Covid μέχρι σήμερα αλλά ασθενείς άλλων παθήσεων ήταν η μεταδοτικότητα η οποία πιθανότατα θα τους έφερνε αντιμέτωπους με αγωγές και μηνύσεις.

Δραματική η κατάσταση στην πόλη

Το πανελλαδικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού διατήρησε και χθες η Θεσσαλονίκη φτάνοντας τα 774 περιστατικά, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε μια ανάσα στους «μαχητές» του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, στην πόλη. Το ΕΣΥ, άλλωστε, βρίσκεται στα όριά του, όπως και η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση για την επικείμενη έλλειψη κλινών, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ζητήσαμε μέτρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, «δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή» ισχυρίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της πόλης «τραγική». Ο ίδιος, μάλιστα προέβλεψε πως «δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου» και πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».

Στη δίνη της πανδημίας η Θεσσαλονίκη | 19/11/2020 | ΕΡΤ

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για το «οξύμωρο» να μην έχουν λόγο οι περιφέρειες στα μέτρα που αποφασίζονται κάθε φορά, καταλήγοντας με νόημα πως «είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα. Ως περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα».

Την ίδια ώρα, στην περαιτέρω κλιμάκωση της επιχείρησης «στεγανοποίησης» της Βόρειας Ελλάδας προχώρησε χθες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή (παράλληλα με τη διεξαγωγή rapid tests για όσους εισέρχονται στη χώρα), ενώ αργά χθες το βράδυ μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μετακινήθηκαν προς τη Βόρεια Ελλάδα, για να συνδράμουν στο έργο της εντατικοποίησης των ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τους περιορισμούς στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες παρεκκλίσεις από τον κανόνα των μέτρων προστασίας, σε μια στιγμή που η πόλη μετρά πλέον τις απώλειές της σε καθημερινή βάση, καθώς στις έξι κατά μέσο όρο ημερησίως υπολογίζονται οι ταφές στα δημοτικά κοιμητήρια, με αιτία θανάτου τον COVID. Συνολικά, έχουν υπερβεί τις 90 τις τελευταίες ημέρες και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη δημιουργία 250 νέων τάφων, αξιοποιώντας τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας και Αναστάσεως του Κυρίου.

Οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη έφτασαν στη Θεσσαλονίκη | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 19/11/20 | OPEN TV

Με την ψυχολογία των κατοίκων στο ναδίρ, καθώς ο κλοιός της πανδημίας σφίγγει και τον στενό συγγενικό περίγυρο των Θεσσαλονικέων, στην ψυχική ανάταση του τοπικού πληθυσμού -εκτός από τις πολύτιμες ιατρικές τους υπηρεσίες- συμβάλλει το κύμα εθελοντισμού νοσηλευτών του ΕΣΥ από άλλα σημεία της χώρας, που καταφθάνουν στη συμπρωτεύουσα για να αναλάβουν υπηρεσία στα νοσοκομεία της πόλης. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, το παράδειγμά τους μιμήθηκαν και άλλα στελέχη του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη. Οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, σκληραίνοντας παράλληλα τη στάση του απέναντι στην απροθυμία των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να συμβάλουν στην μάχη με τον COVID-19.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα