20/11/202011:04

Ευρωβουλή- Ν. Ανδρουλάκης: Η TUI πήρε 3 δισ. ενισχύσεις, αλλά δεν πληρώνει τους Έλληνες ξενοδόχους

“Η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής και ταξιδιών, αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις Ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, εξωθώντας τον ήδη πιεσμένο τουριστικό κλάδο της χώρας στην καταστροφή», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνοντας ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μετά την αθέτηση πληρωμών στην Ισπανία στις αρχές του 2020, η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή, αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών και αφού οι υπηρεσίες είχαν ήδη παραδοθεί. Η εταιρεία αποφάσισε μονομερώς να μεταφέρει πληρωμές που έπρεπε να γίνουν έως και δύο μήνες μετά τη λήξη της θερινής σεζόν 2020, τον Μάρτιο και Απρίλιο 2021, προκαλώντας τους οικονομική ασφυξία», συμπληρώνει.

Σημειώνεται, δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι η TUI έχει λάβει €3 δισ. ως έκτακτη δανειοδότηση σε δύο δόσεις λόγω πανδημίας από την Γερμανική κυβέρνηση εντός του 2020, εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο η μη εξόφληση των ξενοδόχων, ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη αξία των πακέτων στην εταιρεία, αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού.

«Είναι η μη εξόφληση των υποχρεώσεών της συμβατή με το ισχύον πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης και πώς η συμπεριφορά αυτή θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα της στο αναμενόμενο τρίτο αίτημα κρατικής ενίσχυσης της; Είναι συμβατή η αναδρομική και μονομερής τροποποίηση της σύμβασης και πώς εξασφαλίζει η Επιτροπή ότι δεν πρόκειται για αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου; Προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας;», ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Ανδρουλάκης.

naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα