12/12/202010:34

Νίκος Κοροβέσης: Ο πολιτισμός εν μέσω πανδημίας

Ο πολιτισμός εν μέσω πανδημίας

 

Γράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης

 

Η επιδημιολογική επιδείνωση του τελευταίου χρονικού διαστήματος, που ήρθε ως συνέχεια της αρχικής εμφάνισης του κορωνοϊού μετά από ένα πολύ μικρό διάστημα ύφεσης τους θερινούς μήνες, έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τον τομέα του πολιτισμού.

Το αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, είναι μεγάλο για την Ηλεία αλλά και για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, κάτι που εύκολα κανείς μπορεί να διακρίνει.

Ας μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο έτος, ο κλάδος του πολιτισμού προσέδωσε το 4,2% από το σύνολο προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της χώρας μας και ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που είναι στα τρία υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, μαζί με Ισπανία και Κύπρο. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με τα αναλυτικά τα στοιχεία, στις κατηγορίες οι οποίες συνδέονται με τον πολιτισμό και τις παραγωγικές του δυνάμεις ανά την επικράτεια της ΕΕ.

Σήμερα η κρίση λόγω covid-19 έχει οδηγήσει πάνω από το 50-60% των εργαζόμενων, στο κομμάτι του πολιτισμού, να χάσουν τη δουλειά τους. Κάποιοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν δραστηριότητα και αρκετοί είναι εκείνοι που σκέπτονται αν θα επιστρέψουν στην εργασία τους, σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και διασκέδαση, τα πολιτιστικά δρώμενα κ.α.

Πολιτισμός σημαίνει και μια αδιάκοπη προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο πολιτισμός έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και υπό την έννοια αυτή, η «βίαιη» διακοπή τέτοιων υπηρεσιών προς την κοινωνία μας, δημιουργεί προβλήματα.

Προβλήματα που σήμερα θα πρέπει να ξεπεράσουμε, προσαρμόζοντας τις πολιτιστικές μας δράσεις στα νέα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Με σύμμαχο μας την τεχνολογία, ξεπερνάμε τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Στηρίζουμε το πολιτισμό μας, μέσα από μία σειρά από δράσεις ουσίας, που έχουν στο επίκεντρο τους τον ίδιο τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Η καρδιά του πολιτισμού συνεχίζει να κτυπά, με μουσικές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα που προβάλλονται μέσω live streaming, σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μας, με την δημιουργία graffiti σε πολλές περιοχές των Νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Δίνουμε την δική μας μάχη και στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που προάγουν πολιτισμό. Παρά τις δυσμενής συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σταδιακά και με σταθερά βήματα κερδίζουμε το «χαμένο έδαφος» και δημιουργούμε την δική μας παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα μας, οι κινηματογράφοι, τα εντυπωσιακά φεστιβάλ που έχουμε ως νομός και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε είναι αναγκαίο να διατηρηθούν «ζωντανά» προκειμένου την επόμενη κιόλας μέρα της πανδημία να προσφέρουν αυτό το οποίο γνωρίζουν καλά… δηλαδή τον Πολιτισμό.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα στο σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Διεκδικούμε μέρος των πιστώσεων από το «Ταμείο της πανδημίας»  για την στήριξη του πολιτισμού μας, προκειμένου μέσα από την διαδικασία αυτή να ενισχυθεί και ο τουρισμός των περιοχών μας.

Προσωπικός μου στόχος είναι να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις επανεκκίνησης χωρίς να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Η στήριξη του πολιτισμού στην Ηλεία, αλλά και στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας είναι η απαραίτητη συνθήκη για να κάνουμε το επόμενο βήμα, μετά το τέλος της κρίσης που βιώνουμε με γνώμονα το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας.

Τέλος θέλω να επισημάνω ότι αυτή η περίοδος μας δίνει το έναυσμα για να επαναξιολογήσουμε την πορεία και να εκτιμήσουμε τις αξίες μας. Ας μη ξεχνάμε ότι με τον όρο Πολιτισμός, νοούμε ολόκληρο το παρελθόν αλλά και το παρόν του ανθρώπινου βίου, το βαθμό ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, «υλικά» απαραίτητα για να συνεχίσουμε την πορεία μας στο μέλλον.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα