12/12/202023:43

Κορωνοϊός: Συντριπτικά μεγαλύτερο το επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με τον Μάιο

Η υγειονομική κατάσταση σήμερα είναι μακράν χειρότερη από τις 4 Μαΐου, ημέρα άρσης του πρώτου lockdown, γεγονός που «φρενάρει» τα σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση

Αισθητά χειρότερη φαίνεται πως είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας σήμερα, μετά και την μερική άρση του δεύτερου lockdown που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας, αν συγκριθεί με τις αρχές Μαΐου, οπότε είχε ξεκινήσει πάλι η σταδιακή άρση του πρώτου lockdown. Τα επιβαρυμένα νούμερα, η έκδηλη ανησυχία των λοιμωξιολόγων και οι φόβοι για το ενδεχόμενο συγχρωτισμού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων «φρενάρουν» την ολική άρση της εθνικής καραντίνας στην οποία βρισκόμαστε εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 4 Μαΐου, ημέρα άρσης του πρώτου lockdown, στην Ελλάδα σημειώθηκαν 2 θάνατοι, ενώ χθες Παρασκευή οι θάνατοι που καταγράφηκαν στη χώρα μας ήταν 102. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στις 4 Μαΐου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχονταν σε 35, ενώ χθες, μετά τη μερική άρση του δεύτερου lockdown, ο αριθμός τους ήταν πολύ υψηλότερος, αφού οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 583.

Χειρότερη είναι η εικόνα που καταγράφεται και όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αφού χθες 11 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 12.500 ενεργά, την ώρα που την ημέρα άρσης του πρώτου lockdown, είχαμε μόλις 982. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των νοσηλευομένων εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίοι χθες Παρασκευή, ανέρχονταν σε 3.300, ενώ στις 4 Μαΐου, ο αριθμός τους άγγιζε τους 280. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, η διαφορά είναι τεράστια, αν ληφθεί υπόψιν πως  μετρούσε μόλις 1 διασωληνωμένο στις 4 Μαΐου, ενώ χθες Παρασκευή 186.

Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική

Την πίεση που εξακολουθούν να δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας αποκαλύπτει και η πληρότητα των ΜΕΘ ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα φτάνει το 82%, στην Αττική αγγίζει το 77% ενώ στη χειρότερη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με την πληρότητα να βρίσκεται στο 91%.Οι γιατροί εκπέμπουν «κραυγή αγωνίας» για την τήρηση των μέτρων ενώ παραμένουν αρνητικοί για το άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα και με τη μέθοδο του click away, οπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους στο Open.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Δυτική Αττική, με τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Μάνδρα, τα Βίλια, τα Μέγαρα, τη Φυλή και τις Αχαρνές να προβληματίζουν ιδιαίτερα για τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφουν. «Η εξάπλωση του κορονοϊού στη Δυτική Αττική δείχνει πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι το Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα