Ξενοδόχοι σε νευρική κρίση: Πρωϊνό και γαλοπούλα… στο κρεβάτι στους λιγοστούς πελάτες
H… γαλοπούλα στο κρεβάτι, το cheeseburger και οι πίτσες στο δωμάτιο-Για θέατρο του παραλόγου κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών, αφού είναι τυπικά ανοικτοί και στην ουσία κλειστοί
Πρωινό και γαλοπούλα στο… κρεβάτι για τους πελάτες, μετρημένους στα δάχτυλα ενός χεριού, ετοιμάζονται να σερβίρουν την Παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων τα 2.000 από τα συνολικά 10.000 ξενοδοχεία της χώρας που παραμένουν ανοικτά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους ορεινούς προορισμούς της χώρας, με πληρότητες κάτω του 10%.
Τα… χτυπήματα στους ξενοδόχους είναι απανωτά, αν ληφθούν υπόψη και τα προβλήματα που καταγράφονται στη διαδικασία πληρωμής των ξενοδοχείων τα οποία μισθώθηκαν για τη διαμονή προσώπων που νόσησαν από COVID 19, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς το υπουργείο Οικονομικών. Κι όλα αυτά, ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα από τις Ενώσεις Ξενοδόχων ανά την Ελλάδα αλλά και την ίδια την ΠΟΞ για άμεση ένταξη και των ξενοδοχείων στα μέτρα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιο, “ο κλάδος έχει παγώσει”, αφού αναγκάζεται να λειτουργήσει χωρίς πληρότητες και έσοδα, ενώ και το 2021, προδιαγράφεται πολύ δύσκολο, «όπου παρά το “εμβόλιο του Άγιου Βασίλη” για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να παραμείνουν όρθια, χρειάζονται ένα “ταμείο επιβίωσης” το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως, γενναίες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο, επιμήκυνση δανειακών υποχρεώσεων σε βάθος χρόνου, ένταξη στην 5η και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς αποκλεισμούς και άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και των ξενοδοχείων Covid». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση ενοικίων στο 80% ανακουφίζει μεν τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά αφορά μόνο το 1% των ξενοδοχείων που πληρώνει ενοίκιο. Εκτός αυτού, ‘’ανοικτό’’ είναι και το θεμα των ξενοδοχειων με leasing, τα οποία μένουν εκτός των όποιων ελαφρύνσεων που ισχύουν π.χ. για τα επιτόκια των ξενοδοχειακών δανείων, αφού το leasing ουτε ενοικιο θεωρειται αλλα ουτε και δανειο οδηγώντας τελικά τους επιχειρηματίες κάτω από αυτό το καθεστώς σε ταμειακό ‘’στραγγαλισμό’’.
Η επιστολή για τις πληρωμές
Οσον αφορά τις πληρωμές στα ξενοδοχεία καραντίνας, η ΠΟΞ ζητεί στην επιστολή της «μέχρι τέλη του έτους να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, καθώς από τα χρήματα αυτά περιμένουν να κάνουν Χριστούγεννα όχι μόνο τα μέλη μας, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές τους».
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, «παρότι υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές (στο Ο.Π.Σ.Δ.Π. και στο TAXIS NET) προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες ΔΟΥ να «βλέπουν» πως οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και τη συγκεκριμένη αιτία, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με οφειλές. Ως αποτέλεσμα, τα ξενοδοχεία αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, υφυπουργό Οικονομικών «για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών για την διαμονή των τουριστών που ήταν κρούσματα του COVID -19, κατά τη διαδικασία πληρωμής τους από το Υπουργείο Τουρισμού αφαιρούντο α. τα υπόλοιπα ενεργών ρυθμίσεών τους προς το Δημόσιο, β. τα υπόλοιπα των ενεργών ρυθμίσεων τους προς τον ΕΦΚΑ, γ. όλος ο ΕΝΦΙΑ (που μπορεί να πληρωθεί σε 6 δόσεις) και δ. όλος ο φόρος εισοδήματος (που ομοίως πληρώνεται σε 6 δόσεις). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, που δεν είχαν έσοδα από άλλη πηγή, να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους – τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.
Για το λόγο αυτό προβλέφθηκε με το άρθρο 36 του ν.4753/2020 πως «τα ποσά της αποζημίωσης που προέρχονται από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19 και καταβάλλονται δυνάμει της υπ’ αρ. 8825/12.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού (Β’ 2270), και τα ποσά της έκτακτης επιδότησης που χορηγείται ως αποζημίωση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 111 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), στις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., καθώς και στα τουριστικά γραφεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, είναι αφορολόγητα, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής εν ισχύ ή σε δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης και αποπληρώνονται βάσει αυτής.».
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από μέλη μας, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στο Ο.Π.Σ.Δ.Π. και στο TAXIS NET προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες ΔΟΥ να «βλέπουν» πως οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και τη συγκεκριμένη αιτία, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με οφειλές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πως τα ξενοδοχεία αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί… Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έκαναν τεράστια προσπάθεια να προσφέρουν με ασφάλεια τουριστικές υπηρεσίες στους φιλοξενούμενούς τους που είχαν την ατυχία να νοσήσουν, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων επιχειρήσεων και των προορισμών».
Περί… delivery και πίτσας
Για θέατρο του παραλόγου κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών, αφού είναι τυπικά ανοικτοί και στην ουσία κλειστοί, ζητώντας μετ’ επιτάσεως κυβερνητική εντολή για επίσημο κλείσιμο λόγω του lockdown.
«Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι εδώ και ενάμιση μήνα οι τζίροι των περισσότερων ξενοδοχείων είναι μηδενικοί;» αναρωτιούνται οι ξενοδόχοι από τη Μαγνησία και θεωρούν απλά… δικαιολογία το επιχείρημα από κυβερνητικής πλευράς ότι οι “γιατροί γνωμοδότησαν να κλείσουν μόνο τις επιχειρήσεις που ηταν υγειονομικά επικίνδυνες”. «Tα ξενοδοχεία τα οποία τήρησαν όλους τους κανόνες και όλα τα πρωτόκολλα με αύξηση του κόστους λειτουργίας τους 5-7%, με μειωμένες τιμές και κατόρθωσαν να λειτουργήσουν στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες, σήμερα …τιμωρούνται για την επιτυχία τους αυτή, παραμένοντας ανοικτά», αναφέρουν σχετικά.
Και ενώ συνεχίζεται η εμμονή του κράτους να θεωρεί τα ξενοδοχεία ανοιχτά, βγαίνει και η απαγόρευση λειτουργίας των εστιατόριων στα ξενοδοχεία 24, 25 , 30 και 31 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι στις 23 και 26 Δεκεμβρίου οι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά! Η απόφαση από το κυβερνητικό επιτελείο ήρθε σε συνέχεια καταγγελιών που προήλθαν από το χώρο της εστίασης και ανακίνησαν ζήτημα, θέτοντας θέμα ‘’αθέμιτου ανταγωνισμού. Από την πλευρά της, η ΠΟΞ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε αυστηρά και μόνο τους διαμένοντες στα ξενοδοχεία, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων που ισχύουν έτσι κι αλλιώς, όλες τις υπόλοιπες μέρες που τα εστιατόρια των μονάδων παραμένουν ανοικτά. «Κανείς δεν μίλησε για ρεβεγιόν, αλλά για πρωινό και ειδικό γεύμα στα πλαίσια της διαμονής εν όψει γιορτών και με συγκεκριμένο ωράριο. Ούτε και εντός νομού δεν μπορούμε να εργαστούμε;» αναρωτιούνται οι ξενοδόχοι με το σχόλιο από την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας να είναι χαρακτηριστικό: «Σε αυτές οι ημερομηνίες θα λειτουργεί μόνον το room service. Γιατί όχι και το …delivery; Να ζήσουμε τις στιγμές κατά τη οποία οι πελάτες του ξενοδοχείου να παραγγέλνουν cheeseburger και πίτσες προκειμένου να συνεχίσουν την …καταπληκτική διαμονή τους στα ξενοδοχεία!. Εφόσον τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, ο νόμος τους επιτρέπει να λειτουργήσουν τα εστιατόρια τους και φυσικά τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα, τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και πληρότητες του 50% της δυναμικότητας του εστιατορίου τους. Τι δεν καταλαβαίνουμε;».
newmoney.gr