07/01/202114:05

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Μετά από 18 μήνες έχουν κάτι να πουν για την Πατρών-Πύργου;

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Μετά από 18 μήνες έχουν κάτι να πουν για την Πατρών-Πύργου;

Συμπληρώθηκαν 18 μήνες από την εκλογική νίκη της ΝΔ. Σ’ αυτόν τον 1,5 χρόνο το μοναδικό επίτευγμα του λαλίστατου Υπουργού Υποδομών για το δρόμο Πατρών – Πύργου είναι η διακοπή των εργασιών από τον Μάρτιο του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Μάιο του 2019.

Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε ότι μόνο με τη διαδικασία των 8 εργολαβιών θα μειωνόταν το κόστος λόγω του συναγωνισμού των εταιριών και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και έγινε. Έχουν εξηγηθεί αυτά πολλές φορές από τον πρώην Υπουργό Υποδομών, ο οποίος επισκέφθηκε 3 φορές την Ηλεία.

Να δεχτούμε ότι οι Δεξιοί ήθελαν να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής γιατί δεν έπρεπε να φανεί ότι το έργο, μετά από δεκαετίες αερολογιών, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να δεχτούμε ότι ήθελαν να δώσουν το έργο όχι με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση. Άλλωστε, τώρα με την πανδημία, έχουν κάνει τις απευθείας αναθέσεις καθεστώς και σκορπούν ασύστολα το δημόσιο χρήμα σε φίλους και κολλητούς.

Να δεχτούμε ότι η εταιρία που το 2013, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, εγκατέλειψε το έργο ως ασύμφορο, τώρα και με μικρότερο ποσό το θεωρεί συμφέρον.

Να δεχτούμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν δωρεάν, όπως θα γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να πληρώνουν ακριβά διόδια.

Να τα δεχτούμε (τρόπος του λέγειν) όλα αυτά. Υπάρχει ένα ερώτημα: Έστω και έτσι, γιατί κατάργησαν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις και σταμάτησαν την κατασκευή του έργου; Να υποθέσουμε ότι η Ε.Ε. θα  αγνοήσει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και θα αποδεχτεί τη σκανδαλώδη επιλογή τους να μην κάνουν δημοπράτηση αλλά να το δώσουν με απευθείας ανάθεση. Δεν θα ήταν καλύτερο για τον κόσμο να συνεχίζεται μέχρι τότε η κατασκευή; Δεν θα χρειάζονταν λιγότερο χρόνο οι μελλοντικοί παραχωρησιούχοι για να ολοκληρώσουν το έργο; Τότε γιατί το σταμάτησαν;

Μήπως διότι, αν κάποτε στο αόριστο μέλλον η Ε.Ε. συμφωνήσει με τις επιθυμίες τους, θα είχε προχωρήσει τόσο πολύ το έργο, θα ήταν πια σε φάση ολοκλήρωσης και έτσι θα βρισκόταν στον αέρα το αφήγημά τους;

Εκτός αν σταμάτησαν τις εργασίες για να σταλούν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, όπου ως γνωστόν το έργο, που δήθεν το καθυστερούσε σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, «τρέχει σφαίρα» εδώ και 18 μήνες!

Δημήτρης Μπαξεβανάκης – εκπαιδευτικός

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα