Αλ. Τσίπρας από την Πάτρα: Πρωτοφανής η ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους στον εμβολιασμό
Κλιμακώνει την κριτική του στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας για την πορεία του εμβολιασμού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε σήμερα στην Πάτρα όπου επισκέφτηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και συνομίλησε με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντές κλινικών.
Μετά τις συναντήσεις του ο Αλέξης Τσίπρα δήλωσε:
«Νομίζω ότι στην υπόθεση του εμβολιασμού φανερώνεται η πρωτοφανής ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Ένα επιτελικό κράτος που δεν είναι σε θέση ούτε να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό, ώστε άνθρωποι 85-90 ετών να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν, δηλαδή σε ένα χώρο που αντικειμενικά υπάρχουν και μικρόβια και ιοί και είναι δύσκολος χώρος για αυτές τις ηλικίες, ενώ υπάρχουν τοπικές μονάδες υγείας ή κέντρα υγείας, τα οποία αν ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό.
Ο εμβολιασμός είναι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων. Αυτή λοιπόν η πρωτοφανής επιτελική ανικανότητα του κράτους του κυρίου Μητσοτάκη μας έχει οδηγήσει εδώ.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα: «Ο κ. Κικίλιας, τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε 2 εκατομμύρια εμβόλια τον πρώτο μήνα και αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζουμε, οι παραγγελίες αφορούν για ένα εκατομμύριο μέχρι το Μάρτιο. Χθες, ο κύριος Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, θα κριθεί από αυτό. Αλλά θα κριθεί, κυρίως, και από την αξιοποίηση των εμβολίων, διότι δεν είναι μόνο μεγάλο θέμα το θέμα της επάρκειας, διότι και εγώ ζήτησα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτή η επάρκεια, αλλά μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού».
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία. Για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα. Η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά, αυτό είναι κάτι άπιαστο.
Όταν μίλησαν για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 144, έχω βάσιμες ενδείξεις και υποψίες να πιστεύω ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού και η ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και η επιτελική ανικανότητα είναι μία μεγάλη τροχοπέδη και θα αποδειχθεί μια μεγάλη τροχοπέδη για την καταπολέμηση της πανδημίας, ώστε να ξεμπερδέψουμε επιτέλους με αυτό τον βραχνά.»
pelop.gr