15/06/202117:36

Α. Νικολακόπουλος: Μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις

με προστασία των δικαιωμάτων

 των εργαζομένων

 

Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες της εποχής και τις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις

 

 

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με αποφασιστικότητα σε μία ακόμα μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία  προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες κοινωνικές , οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Διότι πρόοδος σημαίνει  να κατανοείς την εποχή, να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της και να σχεδιάζεις το μέλλον.

 

 

Να μην μένεις αγκυλωμένος σε λογικές του παρελθόντος, κατασκευάζοντας μια εικονική πραγματικότητα με φαντασιακούς  εχθρούς και σενάρια.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια παραγωγική Ελλάδα που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της προκοπής και της ευημερίας».

 

Με τα παραπάνω λόγια ο Ανδρέας Νικολακόπουλος κάλεσε  με την ομιλία του στη Βουλή τους συναδέλφους του να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στα εργασιακά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι : «Η προστασία των εργαζομένων δεν γίνεται με τα λόγια αλλά με πράξεις. Δεν γίνεται με θεωρίες ούτε με προσκόλληση σε μια πραγματικότητα περασμένων δεκαετιών. Ούτε βέβαια με διάλυση των επιχειρήσεων, γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε  επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους…»

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Νωρίτερα ο κ. Νικολακόπουλος είχε αναφερθεί σε μία σειρά παρεμβάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που θα διασφαλίζουν πραγματικά εργασιακά δικαιώματα και θα συμβάλλουν στην προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος και του ίδιου του εργαζομένου. Μεταξύ άλλων τόνισε :

«Πιστεύουμε στην ελευθερία διαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Δίνουμε την δυνατότητα στον εργαζόμενο να διαμορφώσει, εφόσον το επιθυμεί, διαφορετικά τον χρόνο εργασίας του και ταυτόχρονα τον προστατεύουμε απέναντι σε καταχρηστικές συμπεριφορές αναβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή.

Εμείς πιστεύουμε ότι η άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να έχει όρια. Η προστασία του συνδικαλιστή δεν μπορεί να φτάνει μέχρι την ασυδοσία.

Το δικαίωμα στην απεργία δεν μπορεί να φτάνει μέχρι το σημείο να εκβιάζεται η κοινωνία και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δικαιοσύνη και να καταστρατηγεί δικαστικές αποφάσεις.

Θεσπίζουμε μέτρα διαφάνειας στον συνδικαλισμό μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο. Θεσπίζουμε κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των συνδικάτων από επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και κόμματα.

Θεσπίζουμε ελάχιστη εγγυημένη  παροχή υπηρεσίας κατά την διάρκεια απεργίας στην κοινή ωφέλεια στο 33% , θεσπίζουμε απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που ήδη έχει κριθεί παράνομη από τη δικαιοσύνη και θεσπίζουμε αστική ευθύνη για συνδικαλιστές που ασκούν βία ή προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

Παράλληλα,  δημιουργούμε ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή και στα πραγματικά προβλήματά του.

 

Θεσπίζουμε έτσι την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα σύγχρονο μηχανισμό, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται και θα αμείβεται η πραγματική υπερωριακή απασχόληση και θα καταπολεμάται η υποδηλωμένη, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.

Θεσπίζουμε επίσης ειδικό πλαίσιο για την τηλεργασία προβλέποντας ταυτόχρονα το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα να εργαζομένου να αφιερώνει πραγματικό χρόνο στην οικογένειά του και στην προσωπική του ζωή.

Θεσπίζουμε ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, φαινόμενο το οποίο όλοι διαπιστώσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι έχει λάβει  ανησυχητικές διαστάσεις.

Διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης προστατεύοντας τον πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του ή τον εργαζόμενο που ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του διατηρώντας όλες τις περιπτώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο.

Προβλέπουμε νέες άδειες και για τους δύο γονείς και τους φροντιστές ατόμων με ειδικές ανάγκες και εξισώνουμε την αποζημίωση απόλυσης εργατοτεχνίτη με αυτή του υπαλλήλου».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα