Αφήγημα «κυριαρχίας» σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ με «οδηγία» Ερντογάν- H ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα
Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, το τουρκικό καθεστώς επένδυσε στην ένταση, αναβαθμίζοντας την ρητορική περί αποστρατικοποίησης με δημοσιεύματα περί τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος – Η ελληνική αντίδραση
Είναι πλέον σαφές ότι η αλλαγή στάσης του τουρκικού καθεστώτος ξεκίνησε μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στον Κογκρέσο, όπου καταχειροκροτήθηκε στις προσεκτικές, αλλά καίριες αναφορές του στα ελληνοτουρκικά, που θεωρήθηκαν μάλιστα ως «λίγες» από την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας. Ο εκνευρισμός Ερντογάν «μεταφέρθηκε» αμέσως στα τουρκικά ΜΜΕ – είναι χαρακτηριστικό ότι η Ηurriyet έφτασε στο σημείο να μετρήσει πόσες φορές χειροκροτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφέροντας σε τίτλο ότι «σε ομιλία 42 λεπτών τον χειροκρότησαν 37 φορές».
Ωστόσο, ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στα F-16 νέας γενιάς που θέλει να αγοράσει η Τουρκία μετά από την έξωσή της από το πρόγραμμα των F-35 , που οδήγησαν τον Ερντογάν στην περιβόητη δήλωση «Μητσοτάκης γιοκ» – για να υπογραμμίσει πως κόβει κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk, Ηaber Turk, Haber Global, Α Haber υπάρχει συστηματική προβολή θεμάτων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις.
Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.
Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.
Δεν είναι ο μόνος που εκφράζει ακραίες θέσεις: Στο CNN Turk πολιτικός αναλυτής πρότεινε «κατάληψη κάποιων νησιών της Ελλάδας», ενώ αντιναύαρχος ε.α. του τουρκικού ναυτικού δήλωσε ότι «η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία». Καθηγητές πανεπιστημίων υπενθυμίζουν το «οθωμανικό παρελθόν των νησιών» και υποστηρίζουν το αφήγημα Ερντογάν ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα παραβίασε τους όρους των συνθηκών, τα νησιά πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία»!
Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου
Πλέον, Αγκυρα απειλεί πως θα περάσει στην επόμενη φάση των διεκδικήσεών της για τα ελληνικά νησιά – ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο Αιγαίο σε μία στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τα «ήρεμα νερά», εν μέσω μίας πολύ καλής; τουριστικής χρονιάς. Αυτό επισημοποιήθηκε από τον ίδιον τον Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθώντας μία αποβατική άσκηση απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί».
Εμπειροι αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στη δήλωση Ερντογάν για «τα δικαιώματα που δίνουν οι Συνθήκες», εκτιμώντας ότι μπορεί να ερμηνευτεί και ως χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της χώρας. Στην Τουρκία, πολλές φορές έχουν εκφραστεί οι απόψεις πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι απειλή.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε, ενώ η άσκηση ήταν σε εξέλιξη, κάλεσε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, προσθέτοντας μάλιστα το περίφημο «δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά».
H ελληνική αντίδραση
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», σημείωναν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.