04/10/202001:53

Αγωνία για την πανδημία στην Ελλάδα – Τι φοβούνται τώρα οι ειδικοί

Ανησυχία για τη μη χρήση μάσκας και για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες –  Η Αττική παραμένει στο κόκκινο αλλά δημιουργούνται εστίες μετάδοσης και σε άλλες πόλεις – Η περίπτωση μετάδοσης στον υπερ-προστατευμένο Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως

Η μόλυνση του Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του από κορωνοϊό έχει τρομάξει την παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, αλλά και επειδή έδειξε ότι ακόμα και στον Λευκό Οίκο, το πιο προστατευμένο περιβάλλον διεθνώς, αρκεί ένα λάθος για να μεταδοθεί ανεξέλεγκτα η πανδημία.

Οι ειδικοί έχουν βάλει στο στόχαστρο την περίπτωση του Λευκού Οίκου, καθώς εκεί γίνονταν καθημερινά τεστ όχι μόνο στους αξιωματούχους, αλλά και στους επισκέπτες.

Κι όμως, όπως επισήμανε και ο Έλληνας καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, αποδεικνύεται ότι τα τεστ από μόνα τους δεν αρκούν, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και δεν γίνεται χρήση μάσκας.

Ο φόβος για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε μετά το αρνητικό ρεκόρ της Παρασκευής, με τα 460 περιστατικά κορωνοϊού.

Στις 267 ανήλθαν οι μολύνσεις το Σάββατο, ωστόσο ο αριθμός των 79 διασωληνωμέων στις ΜΕΘ πυροδοτεί ανησυχία.

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού να σημειώνεται για ακόμη μια ημέρα  (123 κρούσματα το Σάββατο) και με τους ειδικούς να έχουν θέσει επί τάπητος το ζήτημα του τοπικού lockdown στην περιφέρεια. Η μεγάλη διασπορά του φονικού ιού έγινε ορατή και στην Πέλλα, όπου μετά τα 114 κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στην κονσερβοποιία, έγιναν περίπου 700 τεστ και διαγνώστηκαν 11 άνθρωποι θετικοί.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αυτό που ζητάω από τους συμπολίτες μας να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Tζαμτζής.

Όχι μόνο στην Πέλλα αλλά και στην Πάτρα, όπου καταγάφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, η κατάσταση εμπνέει προβληματισμό, με τις πλατείες να «βουλιάζουν» από κατοίκους που αγνοούν τα μέτρα προστασίας.

Σε αυτό το σκηνικό της αγωνίας, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα και εστιάζουν στην τήρηση των αποστάσεων, την αποφυγή συνωστιμού και τη χρήση μάσκας.

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό «lockdown»

«Σχεδόν αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γενικού lockdown όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναφέρεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο του πρώτου «κύματος» της επιδημίας, θίγοντας ταυτόχρονα και το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

«Έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις δύσκολους μήνες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, υπό τον συντονισμό της Liz Alderman, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times».

Γεωργιάδης: Στο τραπέζι να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 22:00

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Άρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και στο Βέλγιο όπου κλείνουν στις 11.

Μόσιαλος για Λευκό Οίκο: Ακόμα και τα καθημερινά τεστ δεν προστατεύουν – Χρειάζονται μάσκα και αποστάσεις

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού στέλνει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Βασίζοντας την ανάλυσή του στις ΗΠΑ και στο γεγονός ότι ο Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, απομονώνει τρία στοιχεία που σε αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία έχουν σημασία για να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου Covid-19.

«Τα τεστ δεν υποκαθιστούν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς που πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και σε συνθήκες που κάποιοι υπόκεινται ακόμα και σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ, συνίσταται η χρήσης μάσκας, η τήρηση των φυσικών αποστάσεων, και η προσωπική υγιεινή, ειδικά των χεριών», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.

Σύψας για κορωνοϊό: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση – Έχουμε έτοιμα μέτρα»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως όλα χρειάζονται μέτρο και καλή… θέληση, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».

Χατζάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 : «Έχουμε φτάσει σε τέτοιον αριθμό κρουσμάτων ώστε αν δεν γίνουν όλα σωστά μπορεί να ξεφύγουν»

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής  επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εκτίμησε ότι «έχουμε φτάσει σε αριθμό κρουσμάτων, το οποίο είναι πιθανό αν δεν γίνουν όλα καλά, να ξεφύγει. Το θέμα είναι ότι έχει αλλάξει η ποιοτική σύνθεση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεχώς επεισόδια υπερμετάδοσης, τα οποία αυξάνουν τα κρούσματα αλλά τα επεισόδια υπερμετάδοσης έχουν εστιακό χαρακτήρα και μπορείς να τα ελέγξεις πιο εύκολα. Αν το αντιληφθείς αμέσως μπορείς να πάρεις μέτρα στο ευρύτερο περιβάλλον και να περιορίσεις το φαινόμενο. Βέβαια, και εκεί δεν τα έχουμε πάει καλά».

«Είμαι αισιόδοξος διότι βλέπω εμπειρικά ότι το θέμα της μάσκας βελτιώνεται. Αν συνέβη μία πραγματική αλλαγή θα το δούμε σε 15 μέρες. Αν γίνει κάτι καλό στην πρόβλεψη θέλουμε 15 μέρες για να το δούμε. Υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση που μας δημιουργεί δυσκολίες. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα