Αγρότες- Κτηνοτρόφοι: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με Πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ την Τρίτη 20/02 στην Αθήνα – Κλείνουν Τελωνεία και Λιμάνια- “Θα κρατήσουμε όσο πάει” τόνισαν οι εκπρόσωποι των Ηλείων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Πανελλαδική σύσκεψη στην Νίκαια Λάρισας
Η επιτροπή των αγροτών έστειλε το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους
Πιο συγκεκριμένα, η 15μελής Επιτροπή των αγροτών έστειλε πανελλαδικό μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, με συλλαλητήριο την Τρίτη (20/2) στην Αθήνα, ενώ μέχρι τότε θα συνεχιστούν τα μπλόκα και αποκλεισμοί δρόμων!
Αν και οι αρχικές συζητήσεις έκαναν λόγο για διαδήλωση χωρίς τρακτέρ, τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματά τους, ενώ από αρκετές περιοχές -ειδικά της βόρειας Ελλάδας- θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, έπεσε στο «τραπέζι» η πρόταση και φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί, την ώρα και την ημέρα του συλλαλητηρίου αγρότες ακριτικών και πολύ απομακρυσμένων περιοχών να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων και άλλες συμβολικές δράσεις.
Οι αγρότες αποφάσισαν στη σύσκεψη στην Νίκαια (δήμος Κιλελέρ), Λάρισας ότι θα πραγματοποιήσουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Η 15μελης επιτροπή των αγροτών θέλει να στείλει το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Στη σύσκεψη της Νίκαιας πήραν μέρος και αγρότες από το νομό Ηλείας που τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, που πήρε και το λόγο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “ο αγώνας θα συνεχιστεί. Συνεχίζουμε όσο πάει”.
Οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι παρά τη συνάντηση την περασμένη Τρίτη (13/2) με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι «φωνές» για δυναμική παρουσία με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον τα μπλόκα, ακόμη πιο ενισχυμένα, ετοιμάζονται για ένα κοινό και ενιαίο μέτωπο, αυτή τη φορά με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα.
Αν και οι αρχικές συζητήσεις έκαναν λόγο για διαδήλωση χωρίς τρακτέρ, τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματά τους, ενώ από αρκετές περιοχές -ειδικά της βόρειας Ελλάδας- θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη. Την ημέρα του συλλαλητηρίου, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε λιμάνια, τελωνεία και δρόμους, από μπλόκα που είναι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση «για την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού σε συναδέλφους που βρίσκονται σε τελωνεία και λιμάνια, έχοντας να αντιμετωπίσουνε τα ΜΑΤ αλλά και τις μηνύσεις».
Οι δηλώσεις Μαρινάκη
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στους αγρότες ότι «έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Όπως είπε «η κυβέρνηση προχώρησε σε μια δίκαιη και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου».
«Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια», επανέλαβε και συμπλήρωσε ότι «πολλά ζητήματα όπως η νέα ΚΑΠ αλλά και οι παράνομες ελληνοποιήσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αναφέρθηκε στη συνέπεια λόγων και έργων, σημειώνοντας ότι «έγιναν παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το διαρκές αίτημα για δικαιότερο τρόπο από το 2025 με σταθερά χαρακτηριστικά για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, θα γίνει πράξη σε διαβούλευση με τους αγρότες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι οι ανοιχτοί δρόμοι για να μην παρακωλύεται η κινητικότητα των πολιτών, λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των αγροτών για να προχωρήσουμε όπως είπε παρακάτω».