29/07/202014:41

Αλ. Τσίπρας: «Πετύχατε τη χειρότερη οικονομική επίδοση -Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης»

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Είπε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία «με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας» όμως η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ». Την κατηγόρησε ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος», σημείωσε, παραπέμποντας και σε κυριακάτικη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό, μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε» και πως αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, ως «αυτοεκληρούμενη προφητεία». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση. Έτσι, «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.

«Δεν ήταν “πολιτική επιλογή” σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε προς τον πρωθυπουργό.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, αντιπαραβάλλοντας τις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης (χωρίς κορωνοϊό), στις οποίες «παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Κάνοντας λόγο για έγκαιρες προειδοποιήσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη εμπροσθοβαρών μετρων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για μια ακόμη φορά βρεθήκατε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», επικαλούμενος τις προβλέψεις και των διεθνών οργανισμών.

«Ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν».

«Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, δεν «έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινήσει αναφορικά με τη στάση του κόμματός του πως «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση».

Στον αντίποδα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη και περιέγραψε με μελανά χρώματα το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ανεργία και ύφεση με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα