Αλέξης Τσίπρας: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν»
Την ανάγκη ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» από το κράτος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ζοφερή κατάσταση» στο ενεργειακό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στον ΑΝΤ1.
«Δεν έχει νόημα να περιγράφουμε τη ζοφερή κατάσταση, έχει νόημα να δούμε πως θα βγούμε από αυτή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως μεταξύ των «παραδοχών» που πρέπει πρώτα να κάνουμε είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα «μοντέλο παρωχημένο που εκτινάσσει το κόστος για τον καταναλωτή», την ώρα που η “αισχροκέρδεια” φτάνει το 1,5 δισ.
«Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να τα βγάλει πέρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό». «Αυτό δεν είναι η κρίση του πολέμου αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι η αισχροκέρδεια και η τάση στις διεθνείς αγορές να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη» αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγία να φορολογηθούν τα υπερκέρδη «ξαφνικά τα ανακάλυψε».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Πρωταγωνιστεί γιατί φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστεί», ενώ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο ούτε 1 ευρώ», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος εγκάλεσε την κυβέρνηση για «βίαιη απολιγνιτοποίηση», συμπληρώνοντας πως «προσδέσαμε όλο το ενεργειακό μίγμα στο φυσικό αέριο». «Αυτό ήταν μια λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική» σημείωσε ο ίδιος.
Με φόντο τις διεργασίες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, «με τα πόδια θα γύριζα πίσω από τις Βρυξέλλες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την επιτυχή διεκδίκηση της ειδικής μεταχείρισης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε σχέση με την ελληνική πρόταση, τη στιγμή που «η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι έχουμε αύξηση του συντελεστή μέσης ενέργειας», όπως σημείωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει «ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης».
Εστιάζοντας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, «αν είχαμε για ένα χρόνο αναστολή του ΕΦΚ τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1.5 δις ευρώ, αλλά σε κάθε γέμισμα ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, υπολογίζοντας παράλληλα σε 500 εκατομμύρια ευρώ τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
«Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σήμερα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «άλωση του κράτους» από τα «γαλάζια golden boys» σε σειρά από δημόσιους οργανισμούς.
Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος των συντάξεων, «επί των ημερών μας υπήρξανε μειώσεις, δεν θα το αμφισβητήσω» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αλλά προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη την κοινωνική» υπογράμμισε, εκτιμώντας την ίδια ώρα ότι τα τελευταία χρόνια «3 δις ευρώ έφυγαν από τις τσέπες των συνταξιούχων». Στο ίδιο πλαίσιο, «οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο θύμα πλάνης και απάτης στην πρόσφατη ιστορία του τόπου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αφού «συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια».
Αναφορικά με το αίτημα για πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε πως «εμείς ζητάμε εκλογές, γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη, για να διαχειριστεί τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση» και συνέχισε λέγοντας πως «εκλογές ζητάμε, για να υπάρξει μια άλλη πολιτική, για να σταματήσουν τα κλεφτόδεντρα».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι εφικτή μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων μετά τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, αλλά όχι ένας συνασπισμός μεταξύ δυνάμεων με «χαοτικές διαφορές», όπως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, «ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεννόησης των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομακτική μονοφωνία» στο τοπίο των ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο των μετεκλογικών συνεργασιών, «οι διαφορές μας με ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι χαοτικές» επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ «την επόμενη ημέρα (σ.σ. των εκλογών) πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας» σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ενόψει του 3ου Συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα κόμματα της Αριστεράς και όλα τα ζωντανά κόμματα οφείλουν να έχουν έναν ουσιαστικό διάλογο» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τις εσωκομματικές αντιρρήσεις απέναντι στην πρότασή του για εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από την κομματική βάση, «αλλά οι όποιες διαφορές επιλύονται με έναν τρόπο ή συντίθενται με μια δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι το συνέδριο του κόμματος», πρόσθεσε.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το συνέδριο αυτό θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις», ώστε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο -κατά τον Πρόεδρό του- θα αγκαλιάζει πολίτες από το δημοκρατικό Κέντρο και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηγεμονική δύναμη στο χώρο αυτό» τα τελευταία δέκα χρόνια.
Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα θα είναι και μία κρίση επισιτιστική» διέβλεψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει άμεσα σε έναν καλλιεργητικό ανασχεδιασμό, για να αυξηθεί, όσο μπορεί να αυξηθεί, η εγχώρια παραγωγή σιτηρών».
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ειδική αναφορά στη «Συναυλία ειρήνης σήμερα στα Προπύλαια». «Δεν καταλαβαίνω ότι ενοχλεί κάποιους» ότι υπάρχει μια συναυλία για την ειρήνη σχολίασε ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που «μαζεύουν και χρήματα, προκειμένου να δοθούν τους άμαχους». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό, ότι οι πολίτες της Αθήνας θα δώσουν το παρών» απόψε πρόσθεσε και ευχήθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να αναφερθεί στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, κατά την επικείμενη παρέμβασή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, την άλλη Πέμπτη.