Αλήθειες και ιστορικά γεγονότα που κρύβονται πίσω από τις ιστορίες του Αστερίξ
Μενίρ, μαγικός ζωμός, δρυίδης, αγριογούρουνο. Αν οι λέξεις που μόλις διαβάσατε σας ακούγονται οικείες, τότε σίγουρα μιλάτε την γλώσσα των Γαλατών και των, θεοπάλαβων πολέμιων των Ρωμαίων μαχητών, Αστερίξ και Οβελίξ.
Οι περιπέτειες του Αστερίξ, λοιπόν, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959 και φέτος γιορτάζονται τα 60 χρόνια από την δημιουργία του θρυλικού, πια, και λατρεμένου παγκοσμίως κόμικ.
Έκτοτε το κόμικ με πρωταγωνιστές τους διάσημους ήρωες των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ιντερζό έχει μεταφραστεί σε 111 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά, ενώ υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 370 εκατομμύρια αντίτυπα.
Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 14 ταινίες, ενώ δεν είναι λίγα και τα ονόματα σπουδαίων και καταξιωμένων ηθοποιών που έλαβαν μέρος σε αυτές όπως οι Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αλέν Ντελόν, Ρομπέρτο Μπενίνι, Κατρίν Ντενέβ, Μόνικα Μπελούτσι κ.α.
Η συνταγή της επιτυχίας αποτελείται από ένα συνονθύλευμα στοιχείων που συμπεριλαμβάνει την περιεκτικότητα του κόμικ σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (εκτός, φυσικά, από τα καθαρά γαλλικά αστεία), τις εικόνες με τα έντονα χρώματα και το ζωντανό σκίτσο που δρουν καθηλωτικά για τα παιδιά, καθώς και τις ατάκες και τους αναχρονισμούς που συχνά συναντώνται στο σενάριο και κάνουν τους ενήλικες να γελάσουν με την ψυχή τους.
Φόρος τιμής από το γαλλικό κράτος για τα 60 χρόνια ζωής του κόμικ
Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή τα 60 χρόνια ζωής ενός εκ των δημοφιλέστερων κόμικ ολόκληρης της Ευρώπης, το γαλλικό κράτος αποτίνει φόρο τιμής στον δαιμόνιο Γαλάτη Αστερίξ, «κόβοντας» ένα πανέμορφο νόμισμα για τους αμετανόητους λάτρεις.
Πρόκειται για ένα συλλεκτικό δίευρω το οποίο κυκλοφορεί με την μορφή του αγαπημένου Γαλάτη στη θέση της κορώνας. Το γαλλικό κρατικό ίδρυμα που έχει αναλάβει την κοπή των γαλλικών ευρώ, Monnaie de Paris, δημιούργησε ένα αναμνηστικό δίευρω για συλλέκτες, το οποίο κανείς μπορεί να το αποκτήσει, φυσικά, σε πολύ ακριβότερη τιμή. Οι λάτρεις του κόμικ αλλά και οι απανταχού συλλέκτες θα δυσκολευτούν αρκετά να το βρούνε, καθώς από το επίσημο site του ιδρύματος έχει ήδη εξαντληθεί.
Αλήθειες και ιστορικά γεγονότα που κρύβονται πίσω από τις ιστορίες του
Κάποια από τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στο κόμικ, όσο και στις ταινίες, Αστερίξ και Οβελίξ, είναι υπαρκτά και ιστορικά αποδεδειγμένα.
Για παράδειγμα ο Γαλάτης αρχηγός Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Από εκεί, μάλιστα, και όλα τα ονόματα των Γαλατών εμπνεύστηκαν να έχουν την κατάληξη –ιξ.
Από την άλλη, στις διάφορες περιπέτειές του ο περιβόητος Αστερίξ βρίσκεται σε διάφορες χώρες, όπως Ελβετία, Βρετανία, Ελλάδα κ.α., όπου σε κάθε μία από αυτές συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα του κάθε λαού.
Έτσι, οι Ελβετοί απολαμβάνουν το φοντύ τους, έχουν μανία με τα ρολόγια και σέβονται το τραπεζικό απόρρητο, ενώ οι Βρετανοί είναι ψύχραιμοι και φλεγαμτικοί, σε καθημερινή βάση πίνουν ζεστό νερό με ελάχιστο γάλα (μέχρι να ανακαλύψουν το τσάι με τη βοήθεια του Αστερίξ) ή χλιαρή μπύρα και, τέλος, οι Έλλνες τρώνε γεμιστά αμπελόφυλλα, πίνουν ρετσίνα, ενώ παρουσιάζονται σχεδόν πάντα με έναν ξάδερφο, ο οποίος είναι εκεί για την κατάλληλη δουλειά.
Επίσης, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι κάποιες συνήθειες από την καθημερινότητα των Ρωμαίων όπως παρουσιάζεται στο κόμικ, αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στο κόμικ οι Ρωμαίοι στρατιώτες παρουσιάζονται να κάνουν περιπολίες στα δάση και να επιστρέφουν στο στρατόπεδό τους χωρίς κράνη, γεμάτοι γρατσουνιές και καρούμπαλα ή με σπασμένο ακόντιο, λόγω του γεγονότος ότι πέφτανε πάνω σε Γαλάτες που είχαν βγει για κυνήγι. Η αλήθεια είναι ότι την εποχή του Καίσαρα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες δεν λάτρευαν ιδιαιτέρως τις περιπολίες και επιδρομές στα δάση, λόγω των επιθέσεων από τους εχθρούς που τους έστηναν ενέδρα όταν περνούσαν από αυτά.
Ακόμη, όση ώρα οι λεγεωνάριοι βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα Ακουάριουμ, Μπαμπάορουμ, Λάβδανουμ και Πετίμπονουμ απασχολούνται με δουλειές ρουτίνας, όπως να γυαλίζουν την ασπίδα τους, να φυλάνε σκοπιά ή να επιτηρούν από το παρατηρητήριο. Υποχρεώσεις που όπως αποδείχθηκε είχαν ιστορική βάση, καθώς στην Αίγυπτο βρέθηκαν απομεινάρια από κάποιο είδος προγράμματος υπηρεσιών για το έτος 87 μ.Χ., όπου αναφέρονται οι καθημερινές υπηρεσίες κάποιων στρατιωτών.
Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε -ιξ. Αιτία γι’ αυτό είναι το όνομα του ιστορικά υπαρκτού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας. Αλλά και τα ονόματα των άλλων λαών που εμφανίζονται έχουν συνήθως κοινή κατάληξη: τα ονόματα των Ρωμαίων λήγουν σε -ους, των Γότθων (Γερμανών) σε -ικ, των Νορμανδών σε -αφ.
Πράγματα που δεν γνωρίζατε για το δημοφιλέστερο κόμικ στην Ευρώπη
- Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ως ένθετο στο περιοδικό Pilote Comics στις 29 Οκτωβρίου το 1959.
- Οι ιστορίες είναι γραμμένες από τον Ρενέ Γκοσινί, ενώ ο σχεδιασμός τους φέρει την υπογραφή του Αλμπέρ Ιντερζό.
- Ο Αλμπέρ Ιντερζό είχε αχρωματοψία και προσλάμβανε επαγγελματίες για να χρωματίσουν τα σχέδιά του. Γι’ αυτό και σε κάποιους χαρακτήρες το χρώμα των μαλλιών σε αρκετές εκδόσεις φαινόταν διαφορετικό. Επίσης, ο σκιτσογράφος γεννήθηκε με δύο επιπλέον δάχτυλα.
- Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA το 2006 μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, απεικονίστηκε ως αγώνας μεταξύ των ρωμαϊκών λεγεώνων και των Γαλάτων στις εφημερίδες της εποχής.
- Ο πρώτος γαλλικός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε το 1965 ονομάστηκε Asterix- 1 προς τιμής του Αστερίξ.
- Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βόρεια του Παρισιού λειτουργεί θεματικό πάρκο αναψυχής και περιπέτειας εμπνευσμένο από το δημοφιλές κόμικ με την ονομασία Πάρκο Αστερίξ (Parc Asterix).
- Ο Γαλάτης αρχηγός Vercingetorix (ελλ. Βερκιγγετόριξ), ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Από εκεί και όλα τα ονόματα των Γαλατών εμπνεύστηκαν να έχουν την κατάληξη -ιξ.
- Ο Τζέιμς Μποντ, ο Δον Κιχώτης, οι Χοντρός και Λιγνός κ.α. έχουν κάνει εμφανίσεις στα κόμικς του Αστερίξ.
Newsbeast.gr