31/03/202416:39

Αμαλιάδα: Εκδήλωση από το ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη- Νίκος Καραθανασόπουλος: «Το δυνάμωμα των πρωτοβουλιών και δράσεων της εργατικής τάξης η καλύτερη δράση προς τιμήν του» (Photos)

Τον κομμουνιστή – ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 72 χρόνια από την εκτέλεσή του, μαζί με τους συντρόφους του Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση, τίμησαν με μαζική εκδήλωση στη γενέτειρα πόλη του Αμαλιάδα, οι Οργανώσεις Ηλείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην πλατεία «Νίκου Μπελογιάννη», βρέθηκαν εργαζόμενοι και κόσμος κάθε ηλικίας, ενώ αργότερα η μόνιμη έκθεση – μουσείο αφιερωμένη στον ίδιο, φωτίστηκε με το προσωπείο του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βησσαρίων Πολύδωρας, γραμματέας της ΚΟΒ Αμαλιάδας και ακολούθησε η απαγγελία των ποιημάτων «Στους Μπελογιάννηδες» του Κ. Βάρναλη, από την μαθήτρια Κατιάνα Κόλια και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», του Ν. Χικμέτ από την δικηγόρο Νάνσυ Αναγνωστοπούλου.

Φωτεινό παράδειγμα

Στη  ομιλία του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή – ήρωα, υπογραμμίζοντας πως αν και θα μπορούσε να έχει σωθεί μετά τη σύλληψή του, αυτός στάθηκε στο ύψος του, αποφασιστικά ως το εκτελεστικό απόσπασμα, δίχως να το φοβηθεί, προκειμένου ο λαός να ζήσει καλύτερες μέρες, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Υπογράμμισε, ότι την εκτέλεση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μάρτη 1952, οργάνωσε και πραγματοποίησε ουσιαστικά, το αστικό κράτος, τα όργανά του όπως το παλάτι, οι διεθνείς του σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Πλαστήρα, που αρνήθηκε έστω να ζητήσει «χάρη» αν και είχε τη δυνατότητα.

«Ήταν αγωνιστής που διάλεξε το θάνατο, γιατί αγαπούσε πιο πολύ τη ζωή, τον αγώνα του λαού για να ζήσει τις πραγματικά λεύτερες μέρες, που θα διαφέντευε ο ίδιος τον τόπο του», σημείωσε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως για όλα αυτά αλλά και για όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έκαναν το καθήκον τους ως το τέλος, αξίζει όλη η τιμή αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα.

Δήλωσε, πως σήμερα οι κομμουνιστές έχουν πολλά περισσότερα εφόδια για να δώσουν τη μάχη ανατροπής του καπιταλισμού, απ’ αυτά που είχαν όλες οι προηγούμενες γενιές και ιδιαίτερα αυτές που γνώρισαν διώξεις ως και εκτελέσεις για τα πιστεύω και τις αξίες τους, ωστόσο ο καπιταλισμός, συνεχίζει να έχει «το μαχαίρι και το καρπούζι» και απαιτούνται περισσότερες γνώσεις, προσπάθεια να φωτιστεί η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αυτή του άλλου δρόμου ανάπτυξης, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

«Σήμερα οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες, όπως και οι κίνδυνοι για τους λαούς. Χρειάζεται να γινόμαστε καλύτεροι, να βοηθήσουμε με αποφασιστικότητα να πρωταγωνιστεί η εργατική τάξη. Ο Μπελογιάννης, οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, φώτισαν αυτό το δρόμο. Παράλληλα, το ΚΚΕ που τον διαπαιδαγώγησε, δείχνει αυτό το δρόμο, δείχνει την ακούραστη δουλειά, για μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας», επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Κάλεσε, παράλληλα, να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή Ήλιδας, ώστε να  μπορεί να λειτουργεί καθημερινά το μουσείο «Νίκου Μπελογιάννη» στην πόλη, υπογραμμίζοντας πως η ιστορία συνολικά του τόπου, πρέπει να μπορεί να γίνεται γνωστή στο λαό, τη νεολαία της περιοχής και όποιον την επισκέπτεται.

Αποφασιστικά για την ενίσχυση του Κόμματος

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, επεσήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πιέζεται πολύ περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, αγωνίζονται καθημερινά για τα δικαιώματά τους, κάτι που το ΚΚΕ στηρίζει, αποτελώντας την πραγματική μομφή προς τους κυβερνώντες και τους τελευταίους οχτώ μήνες.

Θύμισε, πως ανεξάρτητα των «αντιπαραθέσεων» και με την πρόσφατη πρόταση μομφής, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και άλλα αστικά κόμματα, έχουν στηρίξει σειρά εμβληματικών νομοσχεδίων που έχει καταθέσει η ΝΔ (πχ επιστολική ψήφος, γάμο ομόφυλων), έχουν συμφωνήσει ταυτόχρονα στις επιλογές που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, μεγαλώνοντας συνολικά και τους κινδύνους για το λαό.

Απέναντι στην εξελισσόμενη επίθεση προς τα λαϊκά στρώματα και μπροστά στις ευρωεκλογές, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε την ανάγκη να μεγαλώσει η δύναμη του ΚΚΕ, που θα κατατεθεί προς όφελος τους ελληνικού και των υπολοίπων λαών της Ευρώπης, θυμίζοντας ότι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, έχουν ψηφίσει από κοινού άνω του 81% των αντιδραστικών μέτρων της ΕΕ.

Επεσήμανε, ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών, αλλά και των λόμπι που τους έχει δοθεί το δικαίωμα παρέμβασης στη λήψη αποφάσεων στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να επηρεάζουν καταστάσεις, κάτι που θεωρείται «δημοκρατικό μέτρο». Σε όλα αυτά, σημείωσε ότι απάντηση αποτελεί η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, προκειμένου να δοθεί αντίστοιχη απάντηση στη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ,  να δυναμώσει η πάλη του λαού της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών για αποδέσμευση, αλλά και η ελπίδα για το μέλλον κάθε εργαζόμενου για μια Ευρώπη της συνεργασίας όσων παράγουν τον πλούτο, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. «Έτσι τιμάμε εμείς και τον Νίκο Μπελογιάννη, όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους, για να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα», τόνισε.

Αμέσως μετά έγινε απαγγελία του ποιήματος «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», του Γιάννη Ρίτσου, από τη Νατάσα Παναγιωτάρα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη από την ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης όπου ακούστηκαν δυνατά, μεταξύ άλλων, τα συνθήματα «Ζει – ζει ο Μπελογιάννης ζει, στους ταξικούς αγώνες μας οδηγεί», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές» και «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!»

ΠΗΓΗ: 902.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα