Αμαλιάδα: Με επιτυχία η εκδήλωση “Η Θεοφανώ και η ζωή της” στο Λαζαράκειο Μέγαρο
Η Θεοφανώ και η ζωή της – Μία άγνωστη προσφορά του Ελληνικού Πολιτισμού στην Δύση
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες την εκδήλωση για την επίδραση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Γερμανία, κατά την εποχή του Βυζαντίου, το απόγευμα της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2019. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την νεοϊδρυθείσα «Ακαδημία Φαίδωνος» και κεντρικό της θέμα ήταν η ζωή και η παρουσία της Βυζαντινής Πριγκίπισσας Θεοφανούς (960-991 μΧ) , που υπήρξε σύζυγος του Όθωνος Β΄ και Βασίλισσα των Γερμανών. Η μετάβασή της στην Κεντρική Ευρώπη στα μέσα του 10ου αιώνος μΧ, συνδέθηκε με την μετάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στους γερμανικούς λαούς, κάτι που σήμερα αναγνωρίζουν πολλοί ξένοι μελετητές.
Την όλη εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδος προλόγισε ο κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Ηλείος οικονομολόγος που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελβετία για δεκαετίες, ο οποίος και μίλησε για την «Ακαδημία Φαίδωνος» . Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στόχο έχει την να προβάλει το μεγάλο πνευματικό θησαυρό που αναπτύχθηκε στον χώρο της Ήλιδος, στην αρχαιότητα, με την δράση και το έργο σπουδαίων Φιλοσόφων, όπως ο Ιππίας, ο Φαίδων, ο Πύρρων, ο Αλεξίνος. Για να τιμηθούν και να προβληθούν όλοι αυτοί δημιουργείται αυτό το νέο πνευματικό Σωματείο, στο οποίο ήδη συμμετέχουν πολλοί Ηλείοι και σύντομα θα παρουσιάσει και άλλες δράσεις. Για τον ομιλητή κ. Παν. Κρεμμύδα (που κατάγεται από τον Λαγανά Πηνείας) και την σημασία του Ελληνικού πνεύματος στην Ευρώπη μίλησε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που παρουσίασε και την πλούσια δράση του ομιλητή στον χώρο της Ομογένειας στην Γερμανία, όπου ζει και εργάζεται ως ιατρός.
Η Θεοφανώ ως δημιουργός ενός νέου Πολιτισμού
Ο κ. Κρεμμύδας πριν μιλήσει για το κύριο μέρος της ομιλίας του έκανε μία μικρή εισαγωγή για την σημασία της Ιστορίας και τον τρόπο που εμείς σήμερα εύκολα αποδεχόμαστε πρότυπα και ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα, τόνισε την αξία να επανέλθουν οι σημερινοί Έλληνες σε πρακτικές αναβίωσης πολιτιστικών προτύπων, όπως είναι τα Συμπόσια. Αυτά μπορούν να «ζωντανέψουν» στην Ηλεία σε επίπεδο τοπικό και να προσφέρουν για τον τόπο μας μία νέα εικόνα του Πολιτισμού και του Διαλόγου, που είναι χρήσιμα στην εποχή μας.
Η Θεοφανώ, όπως τόνισε στην ομιλία του, υπήρξε μία απλή νέα κοπέλα, που με τον γάμο της με τον Διάδοχο του γερμανικού θρόνου το 972 μπόρεσε να βρεθεί στην Κεντρική Ευρώπη, μετά από την επιθυμία του γερμανικού Βασιλικού Οίκου των Οθωνιδών να συγγενέψουν με την Δυναστεία των Μακεδόνων του Βυζαντίου. Στην Γερμανία κατάφερε να μεταδώσει πλούσια στοιχεία από τον Πολιτισμό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Με την απλή και ουσιώδη της δράση βοήθησε το πολυπληθές γερμανικό στοιχείο της Ευρώπης να προσεγγίσει τις πολιτιστικές σταθερές που το οδήγησαν σε μονοπάτια προόδου.
Ως σύζυγος του Όθωνος Β΄ και μετέπειτα μητέρα του επόμενου Γερμανού βασιλιά Όθωνος Γ΄, η Θεοφανώ επηρέασε την αλλαγή πολιτιστικής πλεύσεως στην γερμανική αυτοκρατορία κι έτσι ανέδειξε την Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως ως φάρο Πολιτισμού παγκοσμίως. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την διατύπωση ερωτήσεων προς τον ομιλητή και με διάλογο που επακολούθησε.