01/10/202112:47

Αμαλιάδα – Νίκος Μπατζαλής: Η γειτονιά της οδού “Αγγελου Σικελιανού” στην Παπακαυκά- Γιατί άφησαν 50 οικογένειες να υποφέρουν;

Η ΑΠΟΧΈΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ “ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ”.

 

Γιατί άφησαν 50 οικογένειες

να υποφέρουν ;

 

 

Στη γειτονιά των Ελλήνων Τσιγγάνων της Αμαλιάδας….

Ένα έργο που προσπάθησε (!!!) να καταργήσει το νόμο της βαρύτητας. Αφού η φορά του αγωγού είναι από “κάτω προς τα πάνω”. Κάτι βέβαια αδύνατο για τον πλανήτη μας. – 50 οικογένειες, 270 άνθρωποι υποφέρουν. Από μια κακοτεχνία που έγινε το έτος 2006. Επί Δημαρχίας κ. Γιάννη Λυμπέρη και προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. Μετέπειτα Δημάρχου Ήλιδας.

Βλέπετε, το δυτικό μέρος της οδού είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το ανατολικό, που τέμνεται με την κεντρική οδό “Σοφίας Βέμπο”. Εκεί που περνά ήδη ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης. Το αποτέλεσμα; Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα βοθρολύματα κατακλύζουν το δρόμο.  Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Για τους κατοίκους της συγκεκριμένης οδού; Ένας 15χρονος εφιάλτης. Οι έντονες διαμαρτυρίες τους, προς την εκάστοτε δημοτική αρχή; Χιλιάδες!!! Η αντιμετώπιση από μέρους των υπευθύνων της όλης κατάστασης; Η συχνή παρουσία του αποφρακτικού μηχανήματος του Δήμου. Που δίνει προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ

ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 

Ας ακούσουμε μερικές διαμαρτυρίες κατοίκων: 1.Τάσος Τσουτσουλίδης : “- Τα εγγόνια μας παίζουν μέσα στα λύματα”. 2.Δήμητρα Χηνά – Αναστασίου : “- Έχουμε αγανακτήσει. Μας έχουν στο περίμενε”. 3.Μανώλης Φωκάς :”-15 χρόνια μας λένε ότι θα διορθώσουν το λάθος τους. 15 χρόνια υποφέρουμε. 15 χρόνια μας δουλεύουν!!! –

 

 

Η ΓΕΙΤΟΝΙΆ ΠΑΠΑΚΑΥΚΆ

 

Κάποτε, πριν την οικονομική κρίση, ο γνωστός Αμαλιαδίτης Οικονομολόγος κ. Γιάννης Τασσόπουλος, είχε μοιραστεί μαζί μου το εξής συμπέρασμα του : “- Ένας ελεύθερος επαγγελματίας της γειτονιάς Παπακαυκά, προσφέρει στην οικονομία της πόλης, όσο 4 άλλοι πολίτες της ευρύτερης κοινωνίας”. Ήταν το θετικό αντίκτυπο της εικοσαετίας 1985-2005. Όταν τα πανηγύρια και οι λαϊκές αγορές ήταν σε άνθηση στην πατρίδα μας. – Αυτή λοιπόν η ιστορική γειτονιά της Αμαλιάδας, δημιουργήθηκε με τίμιους αγώνες και ιδρώτα, από πρόσφυγες Χριστιανούς Τσιγγάνους της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να μάθει η κοινή γνώμη ότι : Από τη δεκαετία του ’60, που χτίστηκαν τα πρώτα σπίτια, είναι σε ιδιοκτησίες που αγόρασαν οι κάτοικοι και όχι σε καταπατημένα, όπως πιθανόν συμβαίνει σε άλλες γειτονιές Ελλήνων ρομά – τσιγγάνων και όχι μόνο!!! – Μιλάμε για μια γειτονιά Ελλήνων τσιγγάνων που ποτέ “ο πλούτος της” δεν ήταν προκλητικός. Που έχει χτυπηθεί βάναυσα από την Οικονομική Κρίση και το Covid 19, όπως και η ευρύτερη κοινωνία. Πολλά παιδιά της έχουν φύγει για αναζήτηση εργασίας σε Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρο, Ζάκυνθο, Χαλκιδική και αλλού.

 

Αρκετοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μοναδικό εισόδημα το βοήθημα του κράτους, πρώην ΚΈΑ. Και την όποια βοήθεια της εκκλησίας. Σε πάρα πολλά σπίτια “η κατσαρόλα δε μαγειρεύει κάθε μέρα”!!! – Μιλάμε για μια γειτονιά Ελλήνων τσιγγάνων που προσπαθεί και διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα της. Που έως τώρα έχει προσφέρει στην πατρίδα μας έναν Γιατρό στο Ε.Σ.Υ και ακολουθούν οι φοιτητές της. Που αγωνίζονται στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως όλα τα ελληνόπουλα, για ένα καλύτερο αύριο.

 

Μιλάμε για μια γειτονιά Ελλήνων τσιγγάνων που πρόβαλε θετικά το Δήμο Ήλιδας και το νομό Ηλείας, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Με το ΓΚΟΓΚΊ-ΜΝΉΜΗ των εκδόσεων “Απαρσις”. Το πρώτο βιβλίο που περιγράφει σε πρώτο πληθυντικό, τον κόσμο των ρομά – τσιγγάνων. Ανατρέποντας στερεότυπα αιώνων. Σπάζοντας “το Κώδικα των Ναβάχο” και στέλνοντας ένα τεράστιο μήνυμα εξωστρέφειας (!!!) προς την Παγκόσμια Κοινότητα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ” Φεβρουαρίου 2021, της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ”. Σ’ ένα ανεπανάληπτο αφιέρωμα 44 σελίδων, δόθηκε η Τσιγγάνικη Κουζίνα, μέσα από τη γειτονιά Παπακαυκά.

 

Ως ενεργός πολίτης, προσπαθώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα των δημοτικών αρχόντων της πατρίδας μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει προβλέψει, έχει θεσπίσει συγκεκριμένα προγράμματα για τη συγκεκριμένη πολιτισμική ομάδα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού λαού. Η υλοποίηση τους θα έχει άμεσο, θετικό και ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Ενώ λοιπόν, αυτήν τη στιγμή υπάρχει σε ισχύ, Ευρωπαϊκή Οδηγία προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πατρίδα μας την αγνοούν επιδεικτικά!!!

 

ΓΙΑΤΊ ΣΤΗΡΊΖΩ ΤΟΝ υπ. ΔΉΜΑΡΧΟ ΗΛΙΔΑΣ

κ. ΔΗΜΉΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΌΠΟΥΛΟ.

 

Γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα, στην επίλυση τέτοιων τεραστίων κοινωνικών προβλημάτων. Ο Δήμος Ήλιδας έχει απόλυτη ανάγκη αλλαγής. Σε πρόσωπα που τους έχει φθείρει ο χρόνος. Και σε πολιτικές που εξυπηρετούν ελάχιστους. – Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, υποψήφιε Δήμαρχε Ήλιδας, προσωπικά αλλά πιστεύω και το σύνολο των συμπολιτών μας (πέραν του Παπακαυκά), στηρίζουμε και συμπορεύομαστε μαζί σου. Για τη μεγάλη αλλαγή στο Δήμο μας. Όπου ως Δήμαρχος, που πιστεύω ότι θα γίνει πράξη, όλα αυτά τα φαινόμενα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, είτε στο Παπακαυκά είτε σε άλλες γειτονιές και στα δημοτικά μας διαμερίσματα, θα γίνουν αναμνήσεις του παρελθόντος.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα