17/11/202016:45

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Γεν. Νοσοκομείου Πύργου: «Ζωές σε κίνδυνο»

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Πύργου: 

“Κραυγή” αγωνίας για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές στο Νοσοκομείο εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί στο Νοσοκομείο Πύργου επισημαίνοντας ότι επιβαρύνθηκε το Νοσηλευτικό προσωπικό με επιπλέον 7 κρεββάτια ΜΕΘ και μονάδα με 17 κρεββάτια νοσηλείας για ασθενείς με covid-19 ενώ η Πολιτεία δεν φρόντισε ταυτόχρονα να ενισχύσει το Νοσοκομείο μέσω προσλήσεων σε επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ένα νοσοκομείο που ήδη υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης του κορωνοιού, Εντατικολόγοι ΜΕΘ, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και η θεραπεία των ασθενών με covid θα γίνεται μέσω τηλεφωνικών οδηγιών των εξειδικευμένων γιατρών απο το Νοσοκομείο Ρίου Πατρών κλπ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Δίχως να έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη γιατρού, η διοίκηση αλλά και η περιφέρεια περιχαρής ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ  Covid και της κλινικής Covid με 7 και 17 κρεβάτια  αντίστοιχα. Τουναντίον, τους τελευταίους 3 μήνες αποχώρησαν οικειοθελώς  ο μοναδικός επεμβατικός πνευμονολόγος, οι δύο εμπειρότατες ιατροί ΜΕΘ, μία επικουρική καρδιολόγος, συνταξιοδοτήθηκε ένας ορθοπεδικός και μετακινήθηκε ο επικουρικός μικροβιολόγος.

Η λειτουργία της ΜΕΘ Covid με τους δύο εναπομείναντες ιατρούς ΜΕΘ (αναισθησιολόγους στην ειδικότητα και χωρίς εξειδίκευση στην αντιμετώπιση περιστατικών ΜΕΘ), με την προσθήκη δυο αναισθησιολόγων ακόμα λόγω της μη πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων, ενός καρδιολόγου που θα λείψει από την καρδιολογική κλινική και μίας γενικής χειρουργού και με την ανάθεση της διεύθυνσης της ΜΕΘ Covid, σε γιατρό χωρίς κλινική εμπειρία και αντίστοιχη εκπαίδευση, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την αποτελεσματική και επαρκή στελέχωση της, ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι ίδιοι γιατροί θα είναι υπεύθυνοι και για την λειτουργία της απλής ΜΕΘ , η οποία ήταν ήδη επισφαλής.

ΓΙΑΤΙ ΜΕΘ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ.
ΜΕΘ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΕΜΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ…

Όσο για την κλινική Covid, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό  αποκλειστικά υπεύθυνο για την λειτουργία της, αλλά ο ένας και μοναδικός εφημερεύων παθολόγος  είναι υπεύθυνος ταυτόχρονα για την λειτουργία της παθολογικής κλινικής, της κλινικής Covid, της πτέρυγας των υπόπτων Covid, του τμήματος  επειγόντων περιστατικών και των πιθανών περιστατικών Covid στα επείγοντα. Η μη καθημερινή εφημέρευση, λόγω μη επαρκούς προσωπικού, τμημάτων όπως το ακτινολογικό, όπως συνέβη χθες 16/11 οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ούτε μίας αξονικής θώρακος, σε συνδυασμό με την μη καθημερινή παρουσία του πνευμονολόγου και την παντελή έλλειψη λοιμωξιολόγου καθιστούν το έργο του κάθε παθολόγου ακόμα δυσκολότερο και επισφαλές για την υγεία των πολιτών.

Αλλά η διοίκηση μας καθησυχάζει…. Θα κάνουμε τηλεϊατρική. Θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους του Ρίο ώστε να παίρνουμε τηλεφωνικές οδηγίες….

Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτικής της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας . Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα τηλεεκπαίδευσης για να αποκτήσουμε γνώσεις στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid και στην επειγοντολογία.

Γνωρίζαμε ότι η φροντίδα των περιστατικών που βρίσκονται στις ΜΕΘ, απαιτεί γνώσεις που χρειάζονται χρόνια για να αποκτηθούν. Δεν είχαμε φανταστεί ότι είναι εφικτό με λίγες μόνο μέρες τηλεεκπαίδευση

ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
ΤΟΣΗ ΑΞΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα