Διορθώσεις στα λάθος αναδρομικά αποστράτων. Έξτρα έως 1.000 ευρώ με τη σύνταξη Ιουλίου
15/12/201915:59

«Ανάσα» για τους συνταξιούχους: Το νέο Ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις έως και 196,10 ευρώ μηνιαίως και ρύθμιση αναδρομικών

Το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2020, φέρνει σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι αυξήσεις στις συντάξεις, που θα ενισχυθούν και από τις δρομολογούμενες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, θα «αγγίξουν» έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε, με δηλώσεις του στο «Έθνος», ότι η μεσοσταθμική αύξηση στις συντάξεις θα είναι τα 99,57 ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευνοημένοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικοί συνταξιούχοι.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα περιληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Επιπλέον, εκτός από τις συντάξεις, με το νέο ασφαλιστικό θα οριστικοποιηθεί και η επιστροφή αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου.

Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ θεωρούνται δεδομένες οι εξής αλλαγές:

– Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.

– Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.

– Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με τις αυξήσεις στις επικουρικές να ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και να κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα