Αναβολή για μετά τη ΔΕΘ της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα
21/06/201920:00

Αναβολή για μετά τη ΔΕΘ της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Για τον Σεπτέμβριο, και πιο συγκεκριμένα μετά την ΔΕΘ και τη σύνοδο του Eurogroup, σχεδιάζεται προς το παρόν να λάβει χώρα η επόμενη επίσημη έλευση των “θεσμών” στην Αθήνα για τον “έλεγχο” της οικονομίας και για το “ρετούς” στην 3η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Και τούτο βεβαίως στο σενάριο άμεσου σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί μία μικρή πολιτική περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες διερευνητικές επαφές. Και αυτές στο ίδιο σενάριο ενδεχομένως να διενεργηθούν με αφορμή το συνέδριο του Economist που λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουλίου (σ.σ. την ίδια περίοδο δηλαδή με τις προγραμματικές δηλώσεις) στο οποίο θα μετάσχουν πολλά κορυφαία στελέχη των θεσμών.

Ουσιαστικά, τότε θα γίνει η “γνωριμία” με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (πάντα στο σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές). Παράλληλα, οι ανταλλαγές στοιχείων και η ενημέρωση θα είναι συνεχείς, ενώ οι “δίαυλοι” επικοινωνίας με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ήδη υπάρχουν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ξεδιπλωθεί παράλληλα με την έλευση των “θεσμών” της Ε.Ε. στην Αθήνα και αυτή του ΔΝΤ το οποίο έπρεπε να είναι εδώ στα τέλη Ιουνίου για να συγγράψει την έκθεσή του (βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του) που θα ανακοίνωνε στα τέλη Αυγούστου.

Πλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναβάλει την έλευσή του, όπως έχει “παγώσει” και το θέμα της αίτησης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του (σ.σ. αποκαλύφθηκε ότι επίσημο αίτημα δεν κατατέθηκε ποτέ στον ESM από την κυβέρνηση).

Πέρα από το θέμα του δανείου με το ΔΝΤ υπάρχουν και άλλες μεγάλες παρενέργειες που προκλήθηκαν από την παροχολογία των τελευταίων εβδομάδων. Συνδέονται με την ενεργοποίηση των “δόσεων” του ESM.

Ακόμα και στο πιο ταχύ σενάριο, γίνεται πλέον φανερό ότι χρόνος θα έχει χαθεί. Και τούτο, αφού, με βάση τον επίσημο προγραμματισμό του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τότε θα έπρεπε να συζητείται η 4η αξιολόγηση και η εκταμίευση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου θα έπρεπε να συζητηθεί η πέμπτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε μια 3η αξιολόγηση που, αντί να κλείσει, ανοίγει. Η έκθεση της Επιτροπής έδειξε ότι, πέραν του δημοσιονομικού πεδίου, και τα διαρθρωτικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά (15 στο σύνολο), αλλά και ότι έχουν ξεκλειδώσει και 7 δεσμεύσεις της προηγούμενης αξιολόγησης (περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και πολλές παρεμβάσεις για το Δημόσιο και τις αγορές). Αποτελούν μια αρνητική παρακαταθήκη για την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές…

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σενάριο απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (το οποίο θα πρέπει να καταγράφεται στα επικαιροποιημένα κείμενα Ενισχυμένης Εποπτείας αλλά και στα κείμενα Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που θα συντάξει), θα ζητήσει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στον Προϋπολογισμό του 2020.

Η πρώτη λοιπόν πολιτική ένδειξη θα φανεί στο Eurogoroup της 13ης Σεπτεμβρίου, που θα γίνει στον απόηχο και της πρωθυπουργικής ομιλίας στην ΔΕΘ. Λίγες ημέρες αργότερα, έως την 7η Οκτωβρίου, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο…

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα