06/06/202120:05

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Αλλάζουν ριζικά η Ηλεία και το παραλιακό της μέτωπο!

ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Αλλάζουν ριζικά η Ηλεία

και το παραλιακό της μέτωπο !

 

Στις μόλις δέκα περιοχές που εντάσσονται στον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Νομός μας

 

Τα ευεργετήματα της ένταξης και η προοπτική μια πραγματικής ανάπτυξης σε Πρωτογενή Τομέα και Τουρισμό – Τι δήλωσε ο Ηλείος βουλευτής.

 

 

 

Η ένταξη της Ηλείας στο νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό της χώρας δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ουσιαστικής ανάπτυξης, δίνει την ευκαιρία  για ριζικές αλλαγές, απεγκλωβίζει τον τόπο από πολλές δεσμεύσεις που είχαν επιβάλλει οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και δρομολογεί το νέο μοντέλο εξέλιξης για ολόκληρο το Νομό….

Την σπουδαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είχε αντιληφθεί έγκαιρα ο  βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος  ο οποίος εξετάζοντας προσεκτικά την δυνατότητα εφαρμογής της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε την σχετική πρότασή του στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

Η πρόταση αντιμετωπίσθηκε άμεσα και θετικά από τον Πρωθυπουργό που διέβλεψε και ο ίδιος τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει όχι μόνο για την Ηλεία αλλά και για όλη την Δυτική Ελλάδα και έδωσε την εντολή στον βουλευτή να την προχωρήσει και να την διαμορφώσει λεπτομερώς με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να την εντάξουν στο μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίησή της.

Μετά από αυτό πράγματι ο κ. Νικολακόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και ειδικότερα μεταξύ άλλων με τους κ.κ. Σκυλακάκη, Σκρέκα, και Ταγαρά  αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος Θύμιο Μπακογιάννη, διατυπώνοντας  μια διαρκώς βελτιωμένη πρόταση ανάπτυξης  για την ζώνη που αφορά  την ακτογραμμή της Ηλείας – πλην των προστατευόμενων περιοχών όπου εκεί θα υπάρξουν  άλλου είδους παρεμβάσεις – και θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό παραγωγικό εύρος περιοχής από την σημερινή εθνική οδό μέχρι και τη θάλασσά μας.

Η πρόταση μετά και το «πράσινο φως» του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε σε όλες τις διαστάσεις της χρησιμότητάς της  και τελικά  το ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ είναι ένα από τα δέκα που προκρίθηκαν από  ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (όπως Μύκονος, Σαντορίνη κλπ.) για να αποτελέσει μέρος του νέου Πολεοδομικού Σχεδιασμού της χώρας  με τη εφαρμογή ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ που θα τύχει της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης !

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ηλεία εντάσσεται ουσιαστικά σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα  πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα που έχουμε να δούμε τουλάχιστον από την δεκαετία του ΄80  και αναμένεται εκτός από την αναπτυξιακή της προοπτική να δώσει οριστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια…

Αρχικώς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνδυάζει την παρουσία και των δύο λιμανιών μας, Κυλλήνης και Κατάκολου με ότι επωφελές μπορεί να έχει αυτό  θα δρομολογήσει την τουριστική εξέλιξη σε εντυπωσιακό ρυθμό και σε πολύ καλύτερο από το σημερινό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ότι τώρα στα περισσότερα σημεία της ακτής μας οι «παρθένες» περιοχές μας έχουν μείνει αναξιοποίητες από πλευράς οργανωμένου τουρισμού και αντίστοιχων επενδύσεων όταν σε άλλους τουριστικούς Νομούς  σε αντίστοιχα σημεία βλέπουμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  και επιχειρήσεις  με ποικίλες δράσεις  και παροχές υπηρεσιών που αυξάνουν κάθε φορά κατακόρυφα τον δείκτη της επισκεψιμότητας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, αυτό «αδικεί» την Ηλεία που αν και έχει αναμφίβολα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει μείνει στάσιμη σε μια τέτοια εξέλιξη. Στόχος και του ίδιου λοιπόν είναι να αλλάξει ριζικά η σημερινή εικόνα και το παραλιακό μας μέτωπο να γίνει ελκυστικό, τεχνοκρατικά οργανωμένο, επενδυτικά πρωτοποριακό και να αποτελέσει «κομβικό» μέσο εξέλιξης του Νομού μας. Πέραν των άλλων να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης και να γίνει κίνητρο παραμονής νέων ανθρώπων στο Νομό μας που θα προσβλέπουν και σε επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ένα επίσης κρίσιμο σημείο από όλη αυτή την διαδικασία θα αφορά και στην αγροτική μας παραγωγή καθώς η εύφορη γη της Ηλείας και τα παραδοσιακά και άριστα ποιοτικώς προϊόντα μας  μπορούν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού μας όσον αφορά τον αγροτοδιατροφικό μας τομέα.

Κάτι τέτοιο σημειώνει και αναλύει με χαρακτηριστικό τρόπο στην πρότασή του ο βουλευτής της ΝΔ είναι ισχυρή «δικλείδα» τόνωσης της τοπικής οικονομίας και πραγματικής ανάπτυξης αφού πρωτογενής τομέας και τουρισμός  φέρνουν τη δυναμική μιας εξέλιξης  για την οποία έχουν θέσει ως στόχο και τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στην Ηλεία λοιπόν αυτό το μοντέλο ακόμη και πιλοτικά για όλη τη χώρα μέσα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ

ΜΟΝΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η εφαρμογή Πολεοδομικού Σχεδίου σε ένα τόσο μεγάλο παραλιακό μέτωπο βάζει και μία «τάξη πραγμάτων» σε μια εικόνα που σαφώς δημιουργεί προβληματισμό και δείχνει ανεξέλεγκτη εδώ και δεκαετίες.  Εδώ λοιπόν προς όφελος και των ίδιων των εμπλεκόμενων πολιτών αναμένονται τακτοποιήσεις με ρυμοτομικά σχέδια και προβλέπονται παρεμβάσεις που θα ρυθμίζουν χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, οικιστικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα

ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ!

Δίνει την ευκαιρία ακόμη να  προχωρήσει και μια μακροχρόνια επιδίωξη   ένας οραματικός στόχος τόσο των Δήμων όσο και των ίδιων των κατοίκων που φυσικά θα έχουν ανεξαρτήτως των έργων την πρόσβαση στην θάλασσα με καλύτερες και πιο ευέλικτες υπηρεσίες και ανέσεις.

Πρόκειται για τον πολυσυζητημένο δρόμο του παραλιακού μετώπου κατά μήκος της ακτογραμμής. Και αυτό θα είναι ένα από τα έργα στα οποία πλέον με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα.

ΤΗΡΗΣΗ «ΣΦΙΚΤΩΝ»

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που βρήκε από τον Πρωθυπουργό και για την συνεργασία που ακολούθησε με τους Υπουργούς τους οποίους με ανάλογα επιχειρήματα κατάφερε να τους πείσει για την σπουδαιότητα ένταξης της Ηλείας στο πρόγραμμα ανάμεσα στις δέκα που τελικά θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Και επειδή πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί εγρήγορση ετοιμότητα μελετών και περαιτέρω πιο αναλυτικές επεξεργασίες ως προς την πρόταση ο ίδιος θα είναι σε επικοινωνία με όλους αλλά και με τους Δήμους που θα έχουν το δικό τους ενεργό και ξεχωριστό ρόλο

Τέλος αναφέρθηκε στην αμεσότητα υλοποίησης του Σχεδίου αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει συγκεκριμένες χρονικές προϋποθέσεις και πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν από την προκήρυξη των διαγωνισμών το επόμενο διάστημα και μέσα στην τετραετία που έχουμε μπροστά μας (2021 – 2024).

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα