01/09/202217:05

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Στο Υπουργείο το θέμα λειτουργίας και ανάδειξης του Κάστρου Χλεμούτσι- Κατέθεσε ερώτηση στη υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη

ΕΦΕΡΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Στο Υπουργείο το θέμα λειτουργίας
και ανάδειξης του Κάστρου Χλεμούτσι

-Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός εστιάζει στην κάλυψη
των κενών θέσεων προσωπικού για να λειτουργεί
με κανονικό ωράριο ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα

Την ανάδειξη και την βελτίωση της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου του Κάστρου Χλεμούτσι, του μοναδικού αυτού μνημείου που βρίσκεται στο νομό μας, θέτει με ερώτησή του που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάστρο Χλεμούτσι και την εκτενή ενημέρωση που είχε τόσο για την ιστορία που συνοδεύει το μνημείο όσο και για την λειτουργία του- αναφορικά με το υπάρχον προσωπικό και το ωράριο λειτουργίας- ο Ηλείος κοινοβουλευτικός κατέγραψε τα προβλήματα και προχωρά πλέον σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να δοθούν λύσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μνημείου και θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα ελλήνων και ξένων τουριστών.
Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό φύλαξης έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς όλες οι βάρδιες, κατά συνέπεια το Κάστρο Χλεμούτσι κλείνει νωρίτερα τις πόρτες του στο κοινό, ενώ μία από τις αίθουσες του Μουσείου παραμένει κλειστή.

Να στηριχθεί το μνημείο
Τα ανωτέρω αναφέρονται στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στην Υπουργό κάνει συνοπτική αναφορά στην ιστορία του Κάστρου, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην περιοχή και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει να τύχει περαιτέρω υποστήριξης το εν λόγω μνημείο.
“Αν και πρόκειται για ένα σημαντικότατο μνημείο, ο τρόπος λειτουργίας του και οι ελλείψεις που καταγράφονται σε προσωπικό, δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη του Κάστρου και στην αύξηση της επισκεψιμότητάς του”, αναφέρει στην ερώτησή του και επισημαίνει:
«Ειδικότερα, το μόνιμο προσωπικό φύλαξης στο Κάστρο Χλεμούτσι ανέρχεται σε πέντε (5) άτομα ημερήσιοι φύλακες και ένα (1) άτομο σε θέση νυχτοφύλακα. Κατά την θερινή περίοδο, που καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας, έχουν προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό τρία (3) επιπλέον άτομα ως ημερήσιοι φύλακες και ένα (1) επιπλέον άτομο ως νυχτοφύλακας. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την πλήρη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του χώρου του Μουσείου, με αποτέλεσμα το ισχύον ωράριο λειτουργίας να είναι μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι, ως εκ τούτου κατά τις απογευματινές ώρες παραμένει κλειστό και μη επισκέψιμο για τους τουρίστες».
Επιπλέον, στην ερώτηση τίθεται και το θέμα της πυρασφάλειας και του Μουσείου, καθώς και του φωτισμού του μνημείου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά την κα Υπουργό:
«-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την βελτίωση της λειτουργίας και ανάδειξης του Κάστρου Χλεμούτσι στην Ηλεία;
-Στο πρόγραμμα του Υπουργείου έχει προβλεφθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη και των δύο βαρδιών που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία του Κάστρου Χλεμούτσι και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του;
-Θα διατεθεί πίστωση για την εκτέλεση του έργου της πυρασφάλειας για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου στο Κάστρο Χλεμούτσι;».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα