Ανδρέας Νικολακόπουλος για συνάντηση με ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά: Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για περισσότερους αλλοδαπούς εργάτες γης και άλλες θετικές ειδήσεις για τον αγροτικό τομέα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ …..
Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για
περισσότερους αλλοδαπούς εργάτες γης.
• ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
• ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ
• ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
• ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Σημαντικά θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της φράουλας στην Ηλεία με πρώτο το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχαν ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών «ΥΡΜΙΝΗ» (Γιώργος Κυριαζής), «Aelia Berries» (Γιώργος Παναγιωτόπουλος) , «ΗΛΙΔΑ»( Γιώργος Καραχάλιος) καθώς και οι μεμονωμένοι παραγωγοί Χαράλαμπος Κυριαζής, και Θεοφάνης Παπανικολόπουλος (γεωπόνος,σύμβουλος) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπήρξε πολύωρη συνεργασία αφού «καίει» τους αγρότες μας όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, και μέσα από την συζήτησαν εξήχθησαν πολλά νέα πράγματα που φαίνεται αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει.
Να σημειωθεί ότι ο Ηλείος βουλευτής είχε θέσει επιτακτικά αυτό το ζήτημα και στην συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας επιμένοντας στην επίλυσή του αφού οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή του τόπου θα είναι μεγάλες και με ασυγκόμιστη παραγωγή σε πολύ μεγάλο βαθμό με ότι τούτο συνεπάγεται….
ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Γεωργαντάς, έχει ήδη δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής με σκοπό να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να αντιμετωπισθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα.
Θα συμμετάσχουν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, και Εργασίας, όπως και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασισθεί να δοθεί παράταση μέχρι 31 Μαρτίου για την δυνατότητα εργασίας όσων αλλοδαπών εργατών γης δεν διαθέτουν άδεια διαμονής.
Επίσης να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διακρατική σύμβαση με το Μπαγκλαντές για να εργαστούν πολίτες της συγκεκριμένης χώρας στις αγροτικές εκτάσεις της χώρας και να επεκταθεί μια τέτοια διαδικασία και με άλλα κράτη που θα μπορούσαν να στείλουν υπό προϋποθέσεις εργατικό προσωπικό στην φράουλα και σε άλλες καλλιέργειες.
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΛΩΝ
ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Σημαντικό είναι εξάλλου, να υπάρχει η διευκόλυνση σε όσους έρχονται νόμιμα για εργασία στην χώρα μας, να μπορούν τουλάχιστον για μια πενταετία να παραμένουν και να εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς δυσκολία.
Συζητήθηκε επιπροσθέτως και το θέμα διαμονής των αλλοδαπών εργατών γης και τονίσθηκε ότι με την υλοποίηση νέων προγραμμάτων – σχεδίων βελτίωσης, θα χρηματοδοτηθεί και η διαμόρφωση νέων και κατάλληλων οικίσκων που θα παρέχουν τις καλύτερες δυνατότητες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν συμβεί δε κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημα για την χώρα μας συγκριτικά και με άλλα κράτη που επιθυμούν επίσης να προσελκύσουν αλλοδαπούς εργάτες γης.
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗΣ
Καθοριστικό για τις καλλιέργειες βήμα, θα είναι και οι αλλαγές που θα προκύψουν σε σχέση με τον αριθμό εργατών που θα μπορεί να απασχολεί κάθε παραγωγός. Έτσι, εκτιμήθηκε και αναμένεται να γίνει εξορθολογισμός στην ποσόστοση ανά στρέμμα που δικαιούται ο καλλιεργητής για να έχει όσους πραγματικά χρειάζεται και να βγάλει σε πέρας την παραγωγή του…
Είναι ένα θέμα για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις αφού η ανάγκη και η πίεση των αγροτών είναι μεγάλη και έρχεται ως συνέπεια της ανησυχίας που σήμερα επικρατεί για την τύχη των προϊόντων μας.
ΕΥΝΟΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Υπουργός με τον βουλευτή και τους εκπροσώπους των παραγωγών μίλησαν για την στήριξη της συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών είτε με την μορφή των Ομάδων Παραγωγών που δείχνει εγχείρημα επιτυχημένο είτε με την διαδικασία σύνθεσης Εταιριών που θα ενδυναμώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες των ενδιαφερομένων και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων στις αγορές.
Στα μέτρα στήριξης τέτοιων κινήσεων, επισημάνθηκε από όλους ότι θα πρέπει να είναι και η ευνοϊκή αντιμετώπιση φορολογίας και η ενίσχυση των συνεταιριστικών σχημάτων. Με βάση τέλος τις μεταρρυθμίσεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν κίνητρα και ευεργετικές ρυθμίσεις πάνω στην μεγάλη εξαγωγική μας δραστηριότητα.