12/08/202114:16

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ερώτηση στους υπουργούς Χ. Σταικούρα και Κ. Σκρέκα για τις πυρκαγιές και την άμεση λήψη μέτρων για τις έμμεσες ζημιές

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΜΕΣΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣ

Ζητά μέτρο ενίσχυσης για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των επαγγελματιών

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η Κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πυρκαγιές και την ενίσχυση των πυροπαθών μας είναι σημαντικά και αναμφίβολα αποτελούν την πρώτη στήριξη για τους πληγέντες που έχασαν τις περιουσίες τους. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες όμως διαπιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η έμμεση ζημία που έχουν υποστεί οι Ηλείοι πολίτες και οι επιχειρήσεις τους και η οποία θα αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα σε βάθος χρόνου.
Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Νικολακόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεις ελαιοτριβείων, γαλακτοπαραγωγικές και τυροκομικές μονάδες, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις για τις οποίες αναμένεται να είναι αλυσιδωτές και επώδυνες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Με την ίδια ερώτησή του ο Ηλείος Βουλευτής θέτει και ζήτημα ένταξης της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας σε ένα ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.
Αναλυτικά η ερώτησή του έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας βιώνει δύσκολες στιγμές εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε πολλούς νομούς, μεταξύ αυτών και στο Νομό Ηλείας, ο οποίος σημειωτέων πλήττεται βάναυσα για δεύτερη φορά μετά την καταστροφή που υπέστη το 2007.
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, των οποίων προΐσταστε, προχώρησαν στην ανακοίνωση σημαντικών μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές και την ενίσχυση των πυροπαθών.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία όπως διαπιστώνουμε αποτελούν μία πρώτη στήριξη για τους πληγέντες, κυρίως για όσους έχασαν κατοικίες, επιχειρήσεις και γεωργικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες από την πύρινη λαίλαπα.
Πέραν των άμεσων συνεπειών που έχουν σημειωθεί και αποδεικνύονται στην παρούσα φάση, στο Νομό Ηλείας διαπιστώνουμε ότι αρκετοί πολίτες έχουν υποστεί έμμεση ζημία από τις πυρκαγιές. Ζημία που ήδη υφίστανται ορισμένες επιχειρήσεις και ζημία που θα αποκαλυφθεί εν ευθέτω χρόνο και για άλλες επιχειρήσεις και αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα ως προς την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των κατοίκων.
Κύριοι Υπουργοί,
Από τις πυρκαγιές έχουν πληγεί καίρια επιχειρήσεις οι οποίες είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε επιχειρήσεις ελαιοτριβείων, οι οποίες ενδέχεται να μην λειτουργήσουν την φετινή και όχι μόνο χρονιά, εξαιτίας του ότι καταγράφεται μεγάλη καταστροφή στα ελαιόδενδρα, καθώς επίσης γαλακτοπαραγωγικές και τυροκομικές μονάδες που στηρίζουν την λειτουργία τους στις κτηνοτροφικές μονάδες εκ των οποίων πολλές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Συνέπεια είναι να υποστούν βλάβη στην λειτουργία τους πολλές επιχειρήσεις τέτοιου είδους σε ολόκληρο το νομό, ακόμη και αυτές που δεν ευρίσκονται στην οριοθετημένη περιοχή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τουριστικές μονάδες όλης της Ηλείας για τις οποίες η τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα και επώδυνα λόγω των πυρκαγιών και αυτό συνεπάγεται και χαμένες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των ανέργων.

ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και όσο περνά ο καιρός θα αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, το οποίο δεν αποτιμάται μόνο σε περιβαλλοντική καταστροφή που εκ των πραγμάτων είναι τεράστια.
Ως εκ τούτου, αντίστοιχο πακέτο μέτρων με αυτό που ανακοινώθηκε για άλλες πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας (όπως αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, απαλλαγή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας προκαταβολής) ή και εξειδικευμένα και στοχευμένα μέτρα κατά περίπτωση για επιχειρήσεις όπως οι παραπάνω θα πρέπει να αφορά και το Νομό Ηλείας.
Επιπλέον, και η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, το παγκόσμιο σύμβολο του Ολυμπισμού που βιώνει για δεύτερη φορά τις συνέπειες της καταστροφικής μανίας, πρέπει να ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Κύριε Υπουργοί,
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
-Ποια επιπλέον μέτρα στήριξης προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να προστατευθούν και οι έμμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις της Ηλείας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021;
-Προβλέπεται η ένταξη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά;

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα