21/02/202314:24

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Φρένο» σε καταχρηστικές συμπεριφορές κατά δανειοληπτών

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Φρένο» σε καταχρηστικές
συμπεριφορές κατά δανειοληπτών

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΗΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Με σκοπό την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ίσως κοινωνικού προβλήματος μετά και την γνωστή απόφαση του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τροπολογία για περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και θα περιλαμβάνει την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, τη μείωση του επιτοκίου την ποινή προεξόφλησης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική από τον βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο όσον αφορά την προστασία δανειοληπτών για την οποία είχε κάνει παρέμβαση ζητώντας τέτοιου είδους μέτρα με σχετική ερώτησή του στη Βουλή για τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Σημειώνεται εδώ όπως και ο Ηλείος κοινοβουλευτικός αναφέρει ότι, στη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Περισσότερες ρυθμισεις
και βελτιωση διαδικασιων

Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν -ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα- σημαντικά αποτελέσματα.

Και ήδη, αξιοποιώντας το εργαλείο αυτό, περισσότεροι από 3.600 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. Ευρώ.
Τώρα λοιπόν με αυτή την τροπολογία αναμένεται η βελτίωση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού και πολύ περισσότερο
αν θα τηρηθούν τα όσα θα προβλέπονται όπως :

-Υποχρέωση των διαχειριστών δανείων να αιτιολογούν την ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.

-Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

-Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων (π.χ. οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση) που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

-Μείωση του επιτοκίου ρύθμισής από Euribor συν 5% που είναι σήμερα στο 3% σταθερά.

-Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.

Στην ερώτησή του που είχε καταθέσει από τις 17/02/23 ο κ. Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας το σοβαρό θέμα είχε ζητήσει ακριβώς την λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και αντιμετώπιση καταχρηστικών περιπτώσεων από τίς Τράπεζες.

Αναλυτικά η ερώτηση του είχε ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και την διαμόρφωση της νομολογίας σχετικά με την δυνατότητα των Servicers να προβαίνουν οι ίδιοι σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εναντίον των δανειοληπτών, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία.

Στον νομό Ηλείας, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο, αρκετοί δανειολήπτες έχουν θορυβηθεί και ζητούν περαιτέρω ρυθμίσεις και παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσουν τα ακίνητά τους από τυχόν πλειστηριασμούς με τους οποίους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι στο μέλλον.

Να μπει ένα τέλος
στην παραπληροφόρηση

Στο κλίμα ανασφάλειας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, έχει συντελέσει τα μέγιστα και η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται η αντιπολίτευση, αποκρύπτοντας ότι η ρύθμιση της διαδικασίας σε σχέση με τις δυνατότητες των Servicers η οποία έγινε με το Ν.4354/2015 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Μάιο του 2017 η ίδια Κυβέρνηση έφερε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Παράλληλα, με το Ν.4346/2015 έφερε την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019 και μια σειρά από ρυθμίσεις που διευκόλυναν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών.

Η αυθαίρετη στάση
των Τραπεζών

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να διορθώσει το τοπίο που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και να απλώσει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία, μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα», σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται καταχρηστική συμπεριφορά από τις τράπεζες.
Σήμερα, για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, πρέπει οι δανειολήπτες να αιτηθούν ηλεκτρονικά διακανονισμό των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, με βάση τον Νόμο 4738/2020 που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα το οποίο δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να αποδώσει, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν πολλές κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πόλεμος), που είχαν ως αποτέλεσμα να απορρυθμίσουν την καθημερινότητα του πολίτη και σε οικονομικό επίπεδο.

Αν και υπάρχει προστασία των δανειοληπτών, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε μέσω των διμερών ρυθμίσεων που κάνουν οι Servicers και οι τράπεζες με τους δανειολήπτες, μέσω των εργαλείων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για τους πιο ευάλωτους, κρίνεται απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1) Προτίθεστε να φέρετε προς ψήφιση νομοσχέδιο με βελτιώσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και περαιτέρω μέτρα προστασίας για τους δανειολήπτες, ρυθμίζοντας επί της ουσίας εκ νέου το τοπίο που διαμόρφωσε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αν θα προβλέπεται κάποια δέσμευση των τραπεζών ως προς την αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων;

2) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την καταχρηστική, σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριφορά των τραπεζών σε σχέση με την ρύθμιση δανείων;

3) Θα προβείτε σε ενέργειες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των τραπεζών;

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα