22/04/202412:44

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Θα γίνει και πάλι ισχυρός ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας και στην Ηλεία»- Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή του Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη και της Ο.Π. Αμαλιάδας

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τη συμμετοχή του Υφ. Προστασίας του Πολίτη και της Ο.Π. Αμαλιάδας

Ατζέντα με τρέχοντα θέματα αλλά και πάγια αιτήματα

-Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Θα γίνει και πάλι ισχυρός ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας και στην Ηλεία»

Ουσιαστική συζήτηση και δρομολόγηση λύσεων, σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, καταγράφηκαν στην διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, συνεργάτες τους και οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Την συνάντηση είχε ζητήσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα και κυρίως να βρεθούν λύσεις. Ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει στα αγροτικά θέματα, ανταποκρίθηκε και προγραμματίστηκε η συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν εκ μέρους της Ομάδας Παραγωγών, ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης.

Με θετική διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και του ίδιου του Υφυπουργού, δόθηκε η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά της Ομάδας Παραγωγών.

Δρομολογούνται λύσεις

Ο κ. Σταμενίτης είπε ότι άμεσα θα προχωρήσει η απαιτούμενη έγκριση για να προχωρήσει η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος για τα οπωροκηπευτικά, ώστε να προχωρήσει η Ομάδα στην χορήγηση εφοδίων στους παραγωγούς ώστε να προχωρήσουν οι καλλιέργειες.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκε ο προβληματισμός που υπάρχει με τα δελτία αποστολής των φορτίων αγροτικών προϊόντων, καθώς από 1/1/2024, υποχρεούνται οι παραγωγοί να εκδίδουν δελτίο αποστολής το οποίο πρέπει να ανεβαίνει στο σύστημα my data, άμεσα με την αποστολή του φορτίου. Εκ μέρους της Ομάδας Παραγωγών επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς δεν μπορούν οι αγρότες να έχουν δίπλα τους διαρκώς ένα λογιστή και αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί σε νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, πέραν της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών, προβλέπεται και η δημιουργία φορέα ώστε οι Οργανισμοί να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Υπουργείου.

Δύο επιπλέον ζητήματα που τέθηκαν είναι, η μείωση του πλαφόν για την Κορινθιακή σταφίδα προκειμένου να λάβουν οι παραγωγοί την στρεμματική ενίσχυση για το 2023, θέμα το οποίο θα εξεταστεί άμεσα από το Υπουργείο, και η επανεξέταση του θέματος ώστε να μπορέσουν οι νέοι αγρότες που απορρίφθηκαν από τα σχέδια βελτίωσης το 2021, να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

«Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση και για τα τρέχοντα θέματα και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κλάδο και είμαι ικανοποιημένος γιατί ο συνάδελφος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έδειξε διάθεση επίλυσής τους. Ήδη για ορισμένα από αυτά δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες και υπάρχει και σχεδιασμός για να δοθούν οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Βήμα- βήμα συνεχίζουμε την προσπάθεια ο αγροτικός κλάδος της χώρας μας θα γίνει και πάλι ισχυρός. Εγώ, βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των αγροτών του νομού μας, ανταποκρίνομαι και θα συνεχίσω να ανταποκρίνομαι σε κάθε τους κάλεσμα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα