Ανησυχία για το Μαυροβούνιο εκφράζει το Πατρ. Μόσχας
01/01/197002:00

Ανησυχία για το Μαυροβούνιο εκφράζει το Πατρ. Μόσχας

[ad_1]

Η κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο αναφορικά με την Ορθοδοξία απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Βάλαμο.

Στη επιδείνωση των συνθηκών αναφέρθηκε εκτενώς ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των μητροπόλεων του Πατριαρχείου Σερβίας στο έδαφος του Μαυροβουνίου.

«Στο Μαυροβούνιο, υπάρχει μια ανησυχητική τάση αυξανόμενης πίεσης από τις αρχές στους Κληρικούς και τους πιστούς» αναφέρεται στο ανακοινωθέν και προστίθεται ότι «ιδιαίτερη ανησυχία» προκαλεί το σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα κατάσχεσης μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Σερβικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένων ναών και μοναστηριών.

Το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας περιγράφει το νομοσχέδιο ως «αντιευρωπαϊκό και αντι-πολιτισμικό», με στόχο τη διάκριση κατά των επισκοπών του Σερβικού Πατριαρχείου στο Μαυροβούνιο και την «άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας».
Στο ανακοινωθέν καλείται η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να σταματήσει τις διακρίσεις και να μην υπονομεύει την ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει την αδελφική στήριξη προς τους Επισκόπους, κληρικούς και όλους τους πιστούς του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, το οποίο, ακολουθώντας τις αρχές των μεγάλων Αγίων, Σάββα, Βασίλειο του Οστρόγκ, Πέτρου του Τσέτινιε, του Οσίου Ιωαννικίου του εν Σερβία και παρά τις δύσκολες συνθήκες καταπίεσης, να παραμείνουν πιστοί στην αλήθεια της Αγίας Ορθοδοξίας»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα