Αννα- Μαρία Βλαγκούλη: Συγκράτηση του πληθυσμού στις ορεινές – ημιορεινές περιοχές- Περαιτέρω ενισχύσεις εξετάζει η Κυβέρνηση
ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΓΚΟΥΛΗ
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκράτηση του πληθυσμού στις ορεινές – ημιορεινές περιοχές
Μπροστά στον κίνδυνο ερημοποίησης χωριών μας από τις φυσικές καταστροφές το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο σε σχέση με έργα υποδομής και προστασίας
Η τελευταία απογραφή και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, έδειξαν πρόσφατα την πληθυσμιακή περαιτέρω συρρίκνωση στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού μας.
Εκτιμώ ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει κυρίαρχα να μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και παράλληλα πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι στοιχείο προβληματισμού και διερεύνησης στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Αυτό δήλωσε χθες η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Άννα – Μαρία Βλαγκούλη η οποία συνεχίζει τις επαφές της με κατοίκους της Ηλειακής υπαίθρου συζητώντας μαζί τους τα επίκαιρα προβλήματα που τους απασχολούν.
Είναι γεγονός τόνισε η υποψήφια βουλευτής ότι οι ορεινές ζώνες της Ηλείας αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετά και σοβαρά προβλήματα που αναγκάζουν εκ των πραγμάτων μεγάλο μέρος των κατοίκων και πολύ περισσότερο τους νέους μας, να αναζητούν κάτι καλύτερο είτε στα πεδινά, είτε ακόμη και σε άλλους Νομούς.
ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Ιδιαίτερα εκεί όπου άφησαν την εικόνα της καταστροφής τα φυσικά φαινόμενα των παρελθόντων ετών, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, ο κίνδυνος της ερημοποίησης άλλοτε μεγάλων χωριών και παραγωγικών περιοχών μας είναι εμφανής.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε αυτά τα τρία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε προγράμματα ενίσχυσης τέτοιων κοινοτήτων και είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου για τους Δήμους, που οφείλουν από την πλευρά τους να κάνουν παρεμβάσεις με έργα προστασίας και υποδομής.
Είναι επιβεβλημένο άλλωστε – τονίζει η κα Βλαγκούλη – ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει να διευκολυνθούν στον μεγαλύτερο εφικτό βαθμό, για να έχουν εύκολες προσβάσεις στις καλλιέργειές τους και τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, να μπορούν επίσης χωρίς δυσκολίες να επικοινωνούν μεταξύ τους στις ορεινές και ημιορεινές ζώνες, και βεβαίως να έχουν άμεση μετάβαση με αστικά κέντρα, στις πιο κοντινές πόλεις για τις προμήθειες και τις ανάγκες τους.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρώτο μέλημα μέσω και των Ευρωπαϊκών ή κρατικών κονδυλίων, αλλά και μέσω των αυτοδιοικητικών πιστώσεων, χωρίς δεύτερη σκέψη είναι οι δρόμοι. Η Επαρχιακή και Αγροτική Οδοποιία ώστε να μην απομονώνονται οι πολίτες στα Ορεινά.
Από εκεί και πέρα έργα όπως τα υδρευτικά, τα δασικά συμπλέγματα και η ενδυνάμωσή τους, η στήριξη της κτηνοτροφίας, και η συχνή συνδρομή της Πολιτείας σε ζητήματα δημόσιας υγείας και παιδείας, είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το φαινόμενο της συρρικνώσεως του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό – κατέληξε η κα Βλαγκούλη – χρειάζεται και η επανεκτίμηση των καθιερωμένων ενισχύσεων ορεινών και ημιορεινών περιοχών στη βάση θεσμοθετημένων κριτηρίων, όπως και η ένταξη – λόγω συνθηκών – και άλλων κοινοτήτων στο μέτρο. Και προς μία τέτοια κατεύθυνση διαπιστώνοντας το πρόβλημα όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε άλλους Νομούς, με ίδια χαρακτηριστικά η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις…