Ανοίγει δρόμος στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές ...
20/06/201915:00

Ανοίγει δρόμος στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές …

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Δρόμο στις ελληνικές τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, ανοίγει η χθεσινή επιτυχημένη έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου Tier II. Ήδη, Εθνική και Alpha Bank σχεδιάζουν να εκδώσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαφοροποιώντας έτσι τη σύνθεση των εποπτικών τους κεφαλαίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

H σημασία της ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές στο ομολογιακό δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς επεκτείνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική Οικονομία, καθώς πρόκειται για την πρώτη έξοδο ελληνικής τράπεζας στις διεθνείς αγορές εδώ και 11 χρόνια. Περισσότεροι από 135 επενδυτές από 20 χώρες υπέβαλαν προσφορές περίπου 850 εκατ. ευρώ για την ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς, ανεβάζοντας το τελικό ποσό των κεφαλαίων που άντλησε η Τράπεζα στα 400 από 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ραντεβού με 65 επενδυτές στο Λονδίνο και τελικώς στην έκδοση συμμετείχαν, υποβάλλοντας προσφορές, οι διπλάσιοι (επενδυτές από Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ασία κ.λπ.).

Η μεγάλη συμμετοχή ξεπερνά σε σημασία και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε για την έκδοση (9,75%), καθώς δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά assets βρίσκονται πλέον στην ατζέντα διεθνών επενδυτών, οι οποίοι παλαιότερα αρνούνταν να πραγματοποιήσουν έστω ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες. Η μεταστροφή της όρεξης των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της προοπτικής ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας με μία κυβέρνηση περισσότερο φιλική στις αγορές και στις επενδύσεις, όπως προεξοφλούν οι επενδυτές πως θα αναδείξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Η όρεξη αυτή υποδαυλίζεται από το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνουν στις αγορές ομολόγων οι δηλώσεις Ντράγκι για την προοπτική ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη και οι οποίες καθιστούν περιζήτητες τις υψηλές αποδόσεις που μπορούν να προσφέρουν, εν μέσω αρνητικών επιτοκίων, οι τοποθετήσεις σε ελληνικά assets.

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, η χθεσινή επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση με την οποία ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ενισχύεται κατά περίπου 90 μ.β., αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο εξυγίανσης που υλοποιεί η διοίκησή της. Αν το σχέδιο αυτό δεν είχε αποδώσει καρπούς σε επίπεδο επιστροφής της Τράπεζας σε κερδοφορία, αν η Τράπεζα δεν είχε μειώσει πέρυσι τα κόκκινα δάνεια κατά 5 δισ. ευρώ και αν δεν είχε προχωρήσει στην πρόσφατη συμφωνία με την Intrum για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Την ικανοποίησή του για τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς στην πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Όπως ανέφερε, το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό της Τράπεζας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου “Agenda 2023”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα