02/12/202319:26

Αντίστροφη μέτρηση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα: Το «καζάν – καζάν» του Ερντογάν και η στάση της Αθήνας

Λίγες μέρες πριν την κομβική συνεδρίαση, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου και η Αθήνα διαμηνύει ότι η εξωτερική της πολιτική είναι αρχών και αξιών προσηλωμένη στο στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών για την επικείμενη συνάντηση δίνοντας το στίγμα της Αθήνας.

«Με αυτές τις αρχές της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες του ανθρωπισμού, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών θα προσέλθουμε και στο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το σημαντικό είναι η πολιτική αρχών που έχουμε. Δεν χρειάζεται υπερβολική ρητορική ή χωρίς λόγο επιθέσεις. Αυτό προσπαθούμε πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο όλα τα τελευταία χρόνια και πιστεύω πως και στην περίπτωση αυτή θα έχουμε καλά αποτελέσματα» ανέφερε από την μεριά της η Κ. Σακελλαροπούλου.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και τονίζει πως η Τουρκία προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς. Όπως τόνισε: «Φυσικά έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Η αντίληψη μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους».

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή – Πάμε με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους
Επίθεση κατά των ΗΠΑ
Ωστόσο στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των ΗΠΑ ως κάποιος που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου σκοπό έχει την μείωση των εντάσεων και όχι των θέσεων σύμφωνα με το Άγγελο Συρίγο, πρώην υφυπουργό και βουλευτή της ΝΔ, που μίλησε στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια πρωτοφανή τώρα περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο. Η θετική ατζέντα είναι θέματα ήσσονος σημασίας. Το μεταναστευτικό μπαίνει σε αυτά αλλά δεν έχει την ίδια σημασία και για τις δύο χώρες Υπήρξε μια συμφωνία του κ. Καιριδη με τον Τούρκο ομόλογό του που θα επικυρωθεί τώρα».

Σκοπός και στόχος της συνάντησης είναι η διατήρηση του καλού κλίματος των τελευταίων μηνών ενώ ανοικτό παραμένει μέχρι τώρα αν θα υπάρξει κοινή δήλωση των δύο πλευρών.

Πηγή: ΕΡΤ | Κατερίνα Φρύσσα

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα