Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Τείχος» νέων μέτρων για την έξοδο του Πάσχα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων περιορισμών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο – «Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» λένε κυβερνητικά στελέχη
Ως επωδός ηχεί τις τελευταίες ώρες από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη η υιοθέτηση ενός δεύτερου πακέτου λήψης μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεδομένου ότι εντοπίζεται γενικευμένη ανησυχία κυρίως από πλευράς των λοιμωξιολόγων μπροστά στο ενδεχόμενο η έλευση του φετινού Πάσχα να προκαλέσει μπαράζ παραβίασης του αυτοπεριορισμού.
Με τον Απρίλιο να αποτελεί τον μήνα – βαρόμετρο για την εξέλιξη της πανδημίας, θα υπάρξει «επέκταση και σε εκείνους που έχουν μείνει εκτός μέτρων στήριξης» επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «υπάρχει πάντοτε και ο φούρνος, ας το δοκιμάσουμε αυτό το Πάσχα», καθώς η πιθανότητα συναθροίσεων σε αυλές και πυλωτές είναι ένα σκηνικό που το κυβερνητικό επιτελείο και ειδικοί επιστήμονες απεύχονται με κάθε τρόπο.
Μπλόκα στα διόδια
Στο πλαίσιο αυτό, «θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης απέναντι στην σκλήρυνση των μέτρων τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι επιπλέον περιορισμοί να μην θίξουν περισσότερο το καθημερινό πλαίσιο λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται συνεπείς και για το λόγο αυτό στο στόχαστρο των ελέγχων θα τεθούν όσοι κυκλοφορούν στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας καταχρηστική χρήση των 6 επιλογών εξόδου, οι οποίοι μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, έχει διαπιστωθεί ότι είναι και ηλικιωμένοι.
«Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η έξοδος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια τις τελευταίες ώρες, αφού ακόμη εντοπίζονται εστίες… αντίστασης από μέρους των πολιτών, κάποιοι εκ των οποίων σκαρφίστηκαν ακόμη και αλλαγή τόπου κατοικίας, για να εκδράμουν το Πάσχα στα χωριά τους. «Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση… Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι «φέτος το Πάσχα θα σουβλίσουμε τον κορωνοϊό».
Μέτρα και για τα νησιά
Στις προθέσεις της κυβέρνησης εντάσσεται και η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων ανάμεσα στα νησιά υπό τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαιρώντας, ωστόσο, όσους εργάζονται ή όσους μετακινούνται για λόγους υγείας.
Μόνο η Κρήτη έχει δομές
«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας» γνωστοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ προσδιόρισε ως φορέα εποπτείας της εφαρμογής των περιορισμών το Λιμενικό. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης συντονίζεται απόλυτα με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, καθώς πλήθος αιτημάτων καταγράφεται από πλευράς των νησιωτών για απαγόρευση επισκεπτών στις περιοχές τους λόγω ισχνών υγειονομικών υποδομών. «Από τα 110 κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο η Κρήτη έχει υποδομή νοσηλείας ασθενή με Covid-19» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ «εάν διασφαλίσουμε να έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα διασποράς τον Απρίλιο μπορεί να αισιοδοξούμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες», κατέληξε.