Απειλεί με πόλεμο το Ιράν ο Τραμπ
01/01/197002:00

Απειλεί με πόλεμο το Ιράν ο Τραμπ

[ad_1]

Χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό τόνο από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που καλούν για στρατιωτική απάντηση, ο Τραμπ δήλωσε στο περιοδικό Time πως οι επιπτώσεις των πρόσφατων επιθέσεων σε ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν είναι μέχρι τώρα «πολύ μικρές».

«Άλλες χώρες παρέχουν σε μεγάλο βαθμό πετρέλαιο σε αυτή την περιοχή», είπε. «Για εμάς, πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ενέργειας στη διάρκεια των δυόμισι ετών που έχουν περάσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν προκειμένου να το εμποδίσει από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή πετρελαίου μέσω του κόλπου, ο πρόεδρος είπε: «Οπωσδήποτε θα το έκανα για το θέμα των πυρηνικών όπλων, και θα άφηνα για το άλλο ένα ερωτηματικό», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρρίψει στο Ιράν την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, επικαλούμενες ως αποδείξεις μια σειρά εικόνων που δείχνουν ένα σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απομακρύνει νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση στις 13 Ιουνίου.

Άλλοι 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Μέση Ανατολή
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν άλλους περίπου 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για αμυντικούς σκοπούς, επικαλούμενος ανησυχίες για την απειλή από το Ιράν.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη έχουν αυξηθεί αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε πέρυσι να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να επαναφέρει της κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, αλλά είπε πως η Τεχεράνη είναι λιγότερο εχθρική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ο ίδιος έγινε πρόεδρος.

«Αν κοιτάξετε τη ρητορική τώρα σε σύγκριση με τις ημέρες που υπέγραφαν αυτή τη συμφωνία [την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015], όπου ήταν πάντα ‘θάνατος στην Αμερική, θάνατος στην Αμερική, θα καταστρέψουμε την Αμερική, θα σκοτώσουμε την Αμερική’, δεν το ακούω αυτό τόσο πολύ πια», είπε ο Τραμπ στο Time. «Και δεν περιμένω (να το ακούσω)», συμπλήρωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα