Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων σε οι...
12/06/201917:15

Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων σε οι…

[ad_1]

Υπογράφτηκε και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των “Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για την περίοδο 2020-2023”.

Στην απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αυξάνεται το ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο στα 350.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ με την προηγούμενη απόφαση και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Διατηρείται το ανώτερο ποσό επένδυσης για συλλογικά σχήματα στα 500.000 ευρώ.

Επίσης, καθορίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο (συντελεστής βαρύτητας 0,20) για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, η υποβολή του από συλλογικό σχήμα, όπως οργάνωση παραγωγών, ένωση οινοπαραγωγών, διεπαγγελματική οργάνωση ή συνεταιρισμό.

Οι ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), από την 1η Ιουλίου έως και την 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων αφορά επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου και στο marketing των οινικών προϊόντων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στρατηγικούς στόχους:

α) Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπορίας.

β) Τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω οικονομικά.

γ) Την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων.

Οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι του προγράμματος είναι:

α) Η αύξηση του μεριδίου στην αγορά των πιστοποιημένων οίνων (Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, Ποικιλιακών, ονομασία κατά παράδοση) κατά 5%.

β) Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν να ανέρχονται στα 50 σχέδια ετησίως εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 σχέδια να αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 5 συλλογικά σχήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Καν.(Ε.Ε) 1149/2016, δικαιούχοι αυτής της στήριξης είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις ή οι οργανώσεις παραγωγών οίνου που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου. Επιπρόσθετα, μπορούν να καταστούν δικαιούχοι οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσοτέρων παραγωγών οίνου ή διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Χρηματοδότηση του προγράμματος

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος επενδύσεων καθορίζεται ανά οικονομικό έτος σύμφωνα με το “Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023”, όπως κάθε φορά ισχύει. Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πραγματικές δαπάνες του προγράμματος χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ως εξής:

i. 50% των δαπανών για τις περιφέρειες που έχουν οριστεί ως λιγότερο ανεπτυγμένες, δηλαδή, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

ii. 40% των δαπανών για τις άλλες περιφέρειες δηλαδή Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης.

iii. 65% των δαπανών για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον άρθρο 1 παράγραφος 2 του Καν. (Ε.Ε) 229/2013.

Το υπόλοιπο ποσοστό των πραγματικών δαπανών καλύπτεται με ιδία συμμετοχή των δικαιούχων, ανάλογα την περιοχή που πραγματοποιούνται οι δαπάνες.

Το ΥπΑΑΤ, ανταποκρινόμενο στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, προχώρησε στην έκδοση της παραπάνω απόφασης, προκειμένου να ενισχύσει την προώθηση και την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα