22/07/202016:22

Αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο;- Στα τουρκικά ύδατα σταδιακά αποχωρούν τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν

Ανοιχτά της Αττάλειας παραμένει το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία

Εικόνα αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, καθώς τουρκικά πλοία έχουν αλλάξει ρότα και αποχωρούν σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές. Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας είναι το ερευνητικό Ορούτς Ρέις. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο – παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι δεν έγινε καμία κουβέντα για τα ελληνοτουρκικά – στο παρασκήνιο τέθηκε η πρόκληση της γείτονος στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Εξάλλου, η εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Επιβεβαίωση της Bild

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πλήρως ότι το ρεπορτάζ της Bild επιβεβαιώνεται. Με τίτλο «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» η γερμανική εφημερίδα Βild σχολίασε τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου. Μάλιστα αναφέρει ότι η αποκλιμάκωση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες στο Καστελόριζο, οφείλεται κυρίως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

H Bild μάλιστα περιγράφει, σε δραματικό τόνο όσα εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της NAVTEX για τις έρευνες στο Καστελόριζο. Ο  ρεπόρτερ σημειώνει ότι οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται μια «ανάσα» προ της σύρραξης. Παράλληλα το γερμανικό Μέσο αναφέρει ότι σύμφωνα με ελληνικό ρεπορτάζ, δόθηκε εντολή σε πλοία της χώρας μας να κινηθούν προς το Καστελόριζο, ενώ περιγράφεται μια κατάσταση που μπορούσε από λεπτό σε λεπτό να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι έγινε χθες το βράδυ και στο πλαίσιό της «συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Λιβύη και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διάφορα διμερή ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτέλεσαν θέμα της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η κ. Ντέμερ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θέμα ήταν η Ανατολική Μεσόγειος. Η θέση μας επί της αρχής σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, για το θέμα των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γνωστή. Υπάρχει και απόφαση για κυρώσεις από την ΕΕ».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα