Αποπνικτικό πέπλο πάνω από την Ελλάδα: Σκόνη, γύρη και καυσαέριο προκαλούν δυσφορία- Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και πόσο θα διαρκέσει η νέα εισβολή
Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουν ενσκήψει ποτέ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα σκόνης από τη Δευτέρα, με τους γιατρούς να επαναλαμβάνουν την ανάγκη ειδικής προστασίας των ατόμων με πνευμονικές παθήσεις και αλλεργίες.
Αναλυτικά, οι δυνατοί νότιοι και θερμοί άνεμοι προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Λιβύη προς τη νότια Ευρώπη και ο COPERNICUS χαρτογράφησε τη δυναμική του.
Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος κατέγραψε σε μια εντυπωσιακή εικόνα τη στιγμή που μεγάλες μάζες σκόνης από τη Σαχάρα πέρασαν από τη Μεσόγειο στη Νότια Ιταλία, στη Μάλτα και στην Ελλάδα.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Αποπνικτικό πέπλο πάνω από την Ελλάδα: Σκόνη, γύρη και καυσαέριο προκαλούν δυσφορία
O X. Ζερεφος, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών δήλωσε, «ο αέρας μεταφέρει και άμμο και σκόνη δηλαδή οξείδια του πυριτίου, μαζί μεταφέρει και οξείδια του σιδήρου… μαζί με τη γύρη που υπερίπταται επειδή είναι άνοιξη και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα».
Η επιρροή της ερήμου επί των Αθηναίων είναι αισθητή: Βαρύ κεφάλι, καταρροή αίσθημα κούρασης.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αν και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων από τη σκόνη είναι ιδιαίτερα υψηλές, το γεγονός ότι κινείται σε μεγάλο ύψος μειώνει κάπως τις βλαβερές επιπτώσεις. Αν η σκόνη συναντήσει νέφη στο δρόμο της τότε θα πέσει στο έδαφος με τη μορφή κόκκινης βροχής της λεγόμενης αιματοβροχής.
Ο Χρήστος Ζερεφος, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών τόνισε: «Έχουμε δει αιματοβροχές και στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ που είναι καθαρά μεταφορά σκόνης και οξειδίων πυριτίου από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη».
Η παρουσία της ερημικής σκόνης έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες το παλιό λιμάνι των Χανίων θάμπωσε από την επέλαση της.
Με βάση τις προβλέψεις η σκόνη αναμένεται να αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ελλάδα και να μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη νέα εισβολή σκόνης αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και θα είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτό που βιώνουμε χθες και σήμερα.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο κ. Μαρουσάκης οι υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη οφείλονται «από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».
Όσον αφορά την πορεία της αφρικανικής σκόνης ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ αναφέρει ότι «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στον σχηματισμό ομίχλης σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.
Εξηγώντας το φαινόμενο σημειώνει ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr- Protothema.gr