Απόψε η πρώτη πανσέληνος του 2023: Γιατί ονομάζεται και «Φεγγάρι του λύκου»
Η πανσέληνος αυτή, η οποία είναι και η πρώτη για το 2023 θεωρείται «μικρο-σελήνη», επειδή φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από το κανονικό στον ουρανό και θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη, σε τροχιά περίπου 405.789 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το EarthSky.
Γιατί «φεγγάρι του λύκου»
Η πανσέληνος του Ιανουαρίου, όπως γράφει το Space, ονομάστηκε «Σελήνη του Λύκου», επειδή οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ούρλιαζαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινούσαν. Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι οι λύκοι «μαρκάρουν» την περιοχή τους, προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ή συντονίζουν το κυνήγι, σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών (The Farmers’ Almanac).
Εκτός από «Φεγγάρι του Λύκου», η πανσέληνος του Ιανουαρίου έχει και μερικά άλλα προσωνύμια. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι Ασινιμπουάν στο Γουίνιπεγκ του Καναδά αποκαλούσαν την πανσέληνο αυτού του μήνα «Σελήνη του Κέντρου», επειδή ανατέλλει στη μέση της ψυχρής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών, άλλες ονομασίες της πανσελήνου περιλαμβάνουν τα εξής: Cold Moon, Freeze Up Moon, Severe Moon, Hard Moon, Canada Goose Moon, Great Moon, Greetings Moon και Spirit Moon. Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στις ακραίες θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου και την υποδοχή του νέου έτους
Οι πανσέληνοι του 2023, σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac
5 Φεβρουαρίου: Φεγγάρι του χιονιού (Snow moon)
7 Μαρτίου: Φεγγάρι του σκουληκιού (Worm moon)
6 Απριλίου: Ροζ φεγγάρι (Pink moon)
5 Μαΐου: Φεγγάρι των λουλουδιών (Flower moon)
3 Ιουνίου: Φεγγάρι της φράουλας (Strawberry moon)
3 Ιουλίου: Φεγγάρι του Ελαφιού (Buck moon)
1 Αυγούστου: Φεγγάρι των οξύρρυγχων (Sturgeon moon)
30 Αυγούστου: Μπλε φεγγάρι (Blue moon)
29 Σεπτεμβρίου: Φεγγάρι του θερισμού (Harvest moon)
28 Οκτωβρίου: Φεγγάρι του κυνηγού (Hunter’s moon)
27 Νοεμβρίου: Φεγγάρι του κάστορα (Beaver moon)
26 Δεκεμβρίου: Παγωμένο φεγγάρι (Cold moon)