05/06/202023:29

Απόβαση επενδυτών στην Ελλάδα προετοιμάζουν οι Κινέζοι

Όλα όσα αποκάλυψε η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο –  Στο 1,4 δισ. δολάρια οι επενδύσεις των Ελλήνων στην Κίνα

Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κίνας. Επενδύσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, τις νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες, επικοινωνίες και τουρισμό. Επενδύσεις που θα έχουν τη στήριξη κινεζικών τραπεζών και κινεζικών funds.

Τα κυριότερα σημεία της επενδυτικής αυτής απόβασης κυρίως στην Ελλάδα με χρονιά ορόσημο το 2021 υπογράμμισε σήμερα η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο με αφορμή 25 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τη συμπλήρωσε 40 ετών από την έναρξη επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των δύο κρατών.

Βέβαια η ίδια φρόντισε να στείλει το μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης προς την ελληνική με υπονοούμενα μεν, αλλά… σαφέστατο δε:

«Θα γίνουν επενδύσεις και αυτό που ζητάμε είναι αντικειμενική αντιμετώπιση των Κινέζων επενδυτών και των κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να παρεμβαίνουν… άλλοι παράγοντες».

Τον συντονισμό είχε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος ειδικά την τελευταία 10ετία είναι από τους ανθρώπους-κλειδιά στα ελληνο-κινεζικά θέματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρέσβης έγινε δέκτης επισημάνσεων από στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς. Αφού πρώτα τις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, στη συνέχεια παρέθεσαν στοιχεία βάση των οποίων προκύπτει ότι οι Έλληνες έως τώρα έχουν κάνει περισσότερες επενδύσεις στην Κίνα από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ) επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των Ελλήνων στην Κίνα έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, φθάνοντας το 1,4. Την ίδια χρονική περίοδο οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι Έλληνες επενδυτές στην Κίνα είναι καλύτεροι από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα» τόνισε και προσέθεσε: «Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές των Ελλήνων προς την Κίνα μόλις τα 900.000 δολάρια. Δεν είμαστε πλούσια χώρα και για αυτό πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία μεταξύ των κρατών. Υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης συνεργασίας». Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ξηραδάκης εξειδικευμένος στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις προσέθεσε: «Να μην ξεχνάμε και τα 15 δισεκατομμύρια ανά χρόνο επενδύσεις στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία από Έλληνες πλοιοκτήτες».

Τη σκυτάλη πήρε ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA): «Κάθε χρόνο στην Κίνα πηγαίνουν 80.000 Έλληνες τουρίστες ενώ την Ελλάδα επισκέπτονται 200.000 Κινέζοι. Αν το υπολογίσει κάποιος βάσει πληθυσμού, σε ποσοστά, οι Έλληνες είναι περισσότεροι» και συνέχισε:

«Πρέπει να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, να υπάρξει διακρατική συμφωνία ώστε να μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο οι τουρίστες ώστε να γυρίζουν και οδικώς τη χώρα ενώ πρέπει να κάνουν οι Κινέζοι επενδύσεις στον τουρισμό όπως γα παράδειγμα τη ναυπήγηση ενός κρουαζιερόπλοιου που θα δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο και δη στις ελληνικές θάλασσες».

Όταν πήρε τον λόγο η Κινέζα πρέσβης ήταν σαφής και καλά προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις αποκαλύπτοντας μέρος των κινεζικών επενδυτικών σχεδίων. Αρχικώς αναφέρθηκε στο μέλλον της κινεζικής οικονομίας πριν περάσει στα ελληνικά θέματα:

«Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο προς περαιτέρω καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεταξύ μας δεσμοί θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα