Πότε θα γίνει η πρώτη συνάντηση των δανειστών με τη νέα κυβέρνηση – News.gr
12/07/201907:15

Απόβαση θεσμών την Τρίτη στην Αθήνα – Τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία – News.gr

[ad_1]

H πρώτη άτυπη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των δανειστών

Βαλίτσες για την Αθήνα ετοιμάζουν οι επικεφαλής των θεσμών. Την Τρίτη θα βρίσκονται στο Λαγονήσι. Όχι για διακοπές αλλά για το συνέδριο του Economist όπου αναμένεται να μιλήσουν και να στείλουν τα μηνύματά τους στην νέα κυβέρνηση. Στο περιθώριο του συνεδρίου οι Κλάους Ρέγκλινγκ, Ντέκλαν Κοστέλο, Πήτερ Ντόλμαν και Νικόλα Τζιαμαρόλι θα συναντηθούν με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Λίγα 24ωρα πριν τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας θα τους ενημερώσει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Αυγούστου στη Βουλή αλλά και για:

– Την  προώθηση των μεγάλων έργων με σημείο αναφοράς το εμβληματικό Ελληνικό. Οι δανειστές περιμένουν να ακούσουν ένα σχέδιο, άμεσο και αποτελεσματικό, που θα δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να μπουν μπουλντόζες.

– Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

– Την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος.

Και μπορεί η συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών να έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, εντούτοις είναι σίγουρο θα τεθούν τα όρια για την κυβέρνηση, μέσα στα οποία θα μπορεί να κινηθεί. Η επίσημη επίσκεψη των θεσμών   στην Αθήνα τοποθετείται, αμέσως μετά τη ΔΕΘ και πριν το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι..

Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη ημέρα στην οικονομία έχει ήδη δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας».

Παράλληλα έχει υποστηρίξει ότι κεντρική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το πακέτο με τις μειώσεις φόρων που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σύσκεψη σήμερα με τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θεόδωρο Σκυλακάκη για το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να κλειδώσει αύριο Σάββατο σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων οι οποίες απλώνονται σε βάθος τετραετίας υπολογίζονται σε 6 δις. ευρώ και εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τη  μείωση των καταναλωτικών δαπανών, τον εξορθολογισμό της κατάστασης των ΔΕΚΟ, κάποιες άλλες παρεμβάσεις και βέβαια την ταχύτερη ανάπτυξη.

Σχετικά Tags
Χρήστος Σταϊκούρας Κλάους Ρέγκλινγκ θεσμοί Economist Kυριάκος Μητσοτάκης

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα