Αρχαία Ολυμπία: Επετειακό αφιέρωμα στους Σλήμαν και Βέντρις, 2 πρωτοπόρους του Ελληνικού Πολιτισμού το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολυμπία
Επετειακή εκδήλωση σε 2 πρωτοπόρους του Ελληνικού Πολιτισμού το απόγευμα της Τετάρτης
Αφιέρωμα στους Σλήμαν και Βέντρις στην Ολυμπία
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους πρωτοπόρους της αρχαιολογικής και της γλωσσικής έρευνας του Ελληνικού χώρου, θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου. Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την γέννηση του οραματιστή ερασιτέχνη Αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και 100 ετών από την γέννηση του ανθρώπου που αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β’ γραφή, του Μάικλ Βέντρις, η επετειακή εκδήλωση είναι ένα αφιέρωμα στους δύο αυτούς φιλέλληνες και εργάτες του Ελληνικού Πολιτισμού.
Το επετειακό αυτό αφιέρωμα θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας (στον χώρο των εκδηλώσεων, στο ισόγειο) το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, ενώ η παρουσίαση θα γίνει με συντονισμό του Γεωργίου Κουρκούτα, φιλολόγου και συγγραφέα, και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, φωτογράφου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ρόη Αντωνοπούλου. Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς», ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Οι δύο πρωτοπόροι με προσφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό
Στην επετειακή εκδήλωση θα παρουσιαστούν βασικά και ενδιαφέροντα στοιχεία από τον βίο και το έργο του Σλήμαν και του Βέντρις, σε σχέση και με τις ιστορικές και αρχαιολογικές εξελίξεις των 2 τελευταίων αιώνων στην Ολυμπία και την Ηλεία, που καθόρισαν την «εικόνα» που έχει ο Σύγχρονος Κόσμος για την Αρχαιότητα και θέματα όπως τα Έπη του Ομήρου, ο Μυκηναϊκός Κόσμος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το 2022 συμπληρώθηκαν 200 έτη από την γέννηση του Γερμανού εμπόρου και ερασιτέχνη αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, το έτος 1822, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε Τροία και Μυκήνες, σε μια εποχή που όλοι θεωρούσαν τις περιγραφές του Ομήρου μυθεύματα, αλλά και 100 έτη από την γέννηση του Βρετανού αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις, που το 1952 με την βοήθεια του Τζων Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β’ και προσέφερε στην Ελληνική γλώσσα νέες ιστορικές διαστάσεις.