18/02/202014:01

Αρχαία Ολυμπία: Η υδρόγειος του Κράτη στο Μουσείο Αρχιμήδη

Η υδρόγειος του Κράτη στο Μουσείο Αρχιμήδη (Αρχαία Ολυμπία)
Η ορθολογιστική «ανακάλυψη» της Βόρειας, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας το 2ο αι. π.Χ.

               Στην είσοδο του μουσείου Αρχιμήδη (www.kotsanas.com) στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτίθεται ανακατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η υδρόγειος σφαίρα του Κράτη από τη Μαλλό της Κιλικίας.  

Ο Κράτης βασισμένος στην ακριβέστατη μέτρηση της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη, στις εξαιρετικές  χαρτογραφήσεις του τελευταίου αλλά και του σπουδαίου εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη που έφθασε μέχρι το Βόρειο Αρκτικό Κύκλο, καθώς και άλλων Ελλήνων γεωγράφων, κατασκεύασε, με τη βοήθεια σφαιρικών συντεταγμένων, μια υδρόγειο σφαίρα, διαμέτρου τουλάχιστον 2 μέτρων, που  παρουσίασε στην Πέργαμο, το 150 π.Χ. περίπου. Διαιρούνταν σε πέντε παράλληλες ζώνες, δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή (τις οποίες εξακολουθούμε και σήμερα να χρησιμοποιούμε).

Οι πολικές ζώνες (λόγω υπερβολικού ψύχους) και ο Ισημερινός (λόγω υπερβολικής ζέστης) ήταν δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο. Πάνω στη σφαίρα σχεδίασε τις γνωστές περιοχές της Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης που ονόμασε «Οικουμένη» με τη χρήση  παραλλήλων και μεσημβρινών κύκλων με κέντρο το νησί της Ρόδου και τη χρήση ποικίλλων γεωγραφικών συντεταγμένων πλήθους τόπων, βουνών και ποταμών. Για εξισορρόπηση της «Οικουμένης» πάνω στην τεράστια υδάτινη επιφάνεια που απέμενε θεώρησε ότι μια άγνωστη ήπειρος, οι «Περίοικοι», υπάρχει στο απέναντι βόρειο ημισφαίριο,  (σήμερα αντιστοιχούν στη Β. Αμερική) και δύο ακόμη άγνωστες ήπειροι  υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο, οι «Αντίποδες» (σήμερα αντιστοιχούν στη Ν. Αμερική) και τους «Αντίοικους» (σήμερα αντιστοιχούν στην Αυστραλία).  Ισχυριζόταν ότι οι εύκρατες περιοχές αυτών των άγνωστων ηπείρων ήταν κατοικημένες και μάλιστα οι λαοί που έμεναν κοντά στον ισημερινό να έχουν νεγροειδή χαρακτηριστικά, τους οποίους ονόμαζε Αντιαιθίοπες σε αντιδιαστολή με τους γνωστούς Αιθίοπες.

 

  • Λίγα λόγια για το Μουσείο Αρχιμήδη:

 

  • Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι ο Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Κώστας Κοτσανάς ο οποίος έχει δημιουργήσει επίσης το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών στο Κατάκολο και την Αθήνα (Πινδάρου 6 και Ακαδημίας).
  • Το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία, αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της εποχής του, στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Συλλόγου εμπόρων και ξενοδόχων της περιοχής.
  • Ο ταξιδιωτικός οδηγός FlightNetwork, ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους του Καναδά, το κατατάσσει δεύτερο στη λίστα των 10 «καλύτερα κρυμμένων» Μουσείων της Ευρώπης, έχοντας εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά του.
  • Το Μουσείο Αρχιμήδη, τιμάται επίσης τα τελευταία χρόνια με το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από το TripAdvisor, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο. Η διάκριση επιβεβαιώνει την απήχηση του μουσείου στο διεθνές κοινό και τις θετικές εντυπώσεις που καταγράφονται από τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, για την πρωτοτυπία και τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων του.
  • Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτήν την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.
  • Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά), όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.

 

Γενικές πληροφορίες:

  • Ωράριο: 1/11 έως 31/3 καθημερινά 10:00-15:00 & 1/4 έως 30/10: καθημερινά 10:00-20:00
  • Επικοινωνία: «Μουσείο Αρχιμήδη», Πραξιτέλη Κονδύλη 9, Αρχαία Ολυμπία, T.: 6931831530, Ε:[email protected], www.archimedesmuseum.gr

 

 

 

                                             «Μουσείο Αρχιμήδη»

Πραξιτέλη Κονδύλη 9

Αρχαία Ολυμπία

T.: 6931831530

Ε:[email protected]

www.archimedesmuseum.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα