Άρση του lockdown: Το σχέδιο της ΕΕ – Περιλαμβάνει και πιστοποιητικό εμβολιασμού (Bloomberg)
«Κλειδί» ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού – Τι είναι το σύστημα βαθμίδων – Τι στοιχεία και ποια εμβόλια θα περιλαμβάνει το «πράσινο διαβατήριο»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των lockdown παρά τις όποιες καθυστερήσεις στην επιχείρηση εμβολιασμού που μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει σημαντική μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κλειδί» του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.
Σύστημα βαθμίδων
Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η αύξηση της μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.
Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού»
. Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.