21/04/202412:19

Άρθρο του Κώστα Τζαβάρα, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Ηλείας: Η τελευταία ευκαιρία για τις φυλακές της Ανδρίτσαινας

Η τελευταία ευκαιρία για τις φυλακές της Ανδρίτσαινας

Άρθρο του Κώστα Τζαβάρα, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Ηλείας

Τον Οκτώβριο του 1999, όταν οι κάτοικοι της Άνδρίτσαινας απέρριψαν με τοπικό δημοψήφισμα την ανέγερση των φυλακών, έργο που είχε οραματιστεί ο αείμνηστος Άθανάσιος Κανελλόπουλος, είχα επισημάνει σε άρθρο μου ότι εύχομαι να μην κάνουν λάθος και να μην το μετανιώσουν, διότι μια μόνιμη κρατική δομή διασφαλίζει σταθερό κύκλο δραστηριοτήτων, άρα και εισόδημα, και συγκρατεί τον τοπικό πληθυσμό διότι γίνεται αφορμή να αναπτυχθούν βιοποριστικές δραστηριότητες όπως η τροφοδοσία των φυλακών και η παροχή υπηρεσιών σε κρατουμένους και προσωπικό.

Ταυτόχρονα, συμβάλει στην αισθητή βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών, είτε με τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου είτε με τη χάραξη νέου από την κοιλάδα της Παπαδούς.Δυστυχώς η ραγδαία δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση που ακολούθησε στην ορεινή νότια Ηλεία την τελευταία 20ετία, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Άνδρίτσαινας να μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπως η Δημητσάνα ή Βυτίνα στην όμορη Άρκαδία, επιβεβαίωσε τους φόβους που είχα διατυπώσει εγκαίρως για την περιοχή, η οποία διαρκώς φθίνει και μαραίνεται.

Οπως είναι γνωστό από το τότε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η έκταση που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος, έχει εξασφαλισμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Άρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την κατασκευή.

Πρόκειται για έκταση 360 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί για αυτόν τον σκοπό στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΆΧΔΙΚ), στη οποία προβλεπόταν η ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 280 κρατουμένων σε πέντε δίδυμες πτέρυγες, των 56 κρατουμένων η καθεμία, το οποίο θα συνδύαζε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και ασφάλειας.

Το κόστος του έργου είχε προσδιοριστεί στα 3,5 δις. Δραχμές, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ περίπου.Δεδομένου ότι με τον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αυξηθεί ο αριθμός των προσώπων που υποχρεωτικά θα εκτίουν μέρος της ποινής τους σε σωφρονιστικό κατάστημα και με δεδομένο ότι ήδη καταγράφεται συμφόρηση στα υπάρχοντα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί το λάθος του 1999 και να δρομολογηθεί η ανέγερση των φυλακών στην Άνδρίτσαινα.

Παράλληλα, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των δομών των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο σωφρονισμός σε συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θεωρώ πως ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Άνδρέας Νικολακόπουλος, που έχει στην αρμοδιότητά του τη λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου έργου, τόσο για τη λειτουργία του σωφρονιστικού μας συστήματος όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της νότιας ορεινής Ηλείας.

Περιμένουμε λοιπόν να αξιοποιήσει υπέρ της Ηλείας την τελευταία ευκαιρία που προσφέρεται για την αποκατάσταση μίας εκ των πολλών και ποικίλων αδικιών με τις οποίες χρόνια τώρα ηκεντρική εξουσία αντιμετωπίζει τον τόπο μας (παν/μιακές σχολές, ανάπτυξη πρωτογενούςτομέα,σιδηρόδρομος,επιχειρηματικά πάρκα,οικονομικήανάπτυξη μεβάση την Άρχαία Ολυμπία και την πολιτιστική κληρονομιά, κ.ά.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα