17/03/202122:46

Αστροβιολόγος Κέιμπριτζ: Ξεχάστε τα… πράσινα ανθρωπάκια – Πώς θα μοιάζουν οι εξωγήινοι

Ο Άρικ Κέρσενμπάουμ εξέδωσε βιβλίο, στο οποίο αναφέρεται στη θεωρία του Δαρβίνου και στις περιορισμένες διαδρομές εξέλιξης – Οι περίπλοκες τεχνολογίες και ο προηγμένος τρόπος επικοινωνίας – Ποιες οι πιθανότητες «συνάντησης»

Η αποστολή στον Άρη, τα σύγχρονα τηλεσκόπια που σαρώνουν το Διάστημα για πλανήτες που παρουσιάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία για την εμφάνιση ζωής και η έκρηξη του ενδιαφέροντος για τον ανθρώπινο εποικισμό στη Σελήνη και στον «Κόκκινο Πλανήτη», έχουν «φουντώσει» τη συζήτηση για τους εξωγήινους και την πιθανή μορφή τους. Ταυτόχρονα, μεγάλα ποσά επενδύονται στην «Κατάκτηση του Διαστήματος», δείχνοντας τον δρόμο προς το μέλλον.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αστροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Άρικ Κέρσενμπάουμ, δημοσίευσε βιβλίο, στο οποίο αναλύει όλα όσα θα μπορούσαμε να περιμένουμε για την εξωγήινη ζωή, με βάση τους φυσικούς νόμους και την επιστήμη. Ο γνωστός αστροβιολόγος θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ωστόσο… χαμηλώνει τις προσδοκίες, γράφοντας στη διατριβή του ότι η εικόνα που έχει διαμορφώσει ο πολύς κόσμος, μέσα από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, δεν θα επιβεβαιωθεί. Με άλλα λόγια, ξεχνάμε… πράσινα ανθρωπάκια από τον Άρη, ή προηγμένα όντα τύπου ΕΤ.

Οι εξωγήινοι θα είναι πιθανόν ανθρωπόμορφοι ή ζωόμορφοι, θα έχουν συμμετρικπά σώματα, με χέρια, πόδια, αυτιά και μάτια. Η Δαρβινική θεωρία της φυσικής εξέλιξης και επιλογής δεν είναι δυνατόν, με βάση τους φυσικούς νόμους, να διαφοροποιηθεί, έστω και σε άλλο αστρικό σύστημα, γαλαξία, ή πλανήτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη των εξωγήινων έχει… περιορισμένες διαδρομές κα εξαρτάται από το περιβάλλον τους, ωστόσο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε σημείο που να ανατρέπει τους νόμους του σύμπαντος.

aliens1

Επίσης, οι εξωγήινοι θα είναι έξυπνοι και κοινωνικοί, ανεξάρτητα με το επίπεδο της τεχνολογίας και του πολιτισμού που θα έχουν αναπτύξει.

Το βιβλίο του καθηγητή αστροβιολογίας του Κέιμπριτζ κυκλοφόρησε το τελευταίο 24ωρο και διερευνά την πιθανή εξέλιξη της ζωής εκτός του πλανήτη μας. Ο Κέρσενμπάουμ στηρίζει την έρευνά του στην εξέλιξη των πλασμάτων στη Γη και προβλέπει τη μορφή των κατοίκων σε πλανήτες που βρίσκονται αρκετά έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Στο βιβλίο του δεν ασχολείται με συγκεκριμένη μορφή, αλλά κυρίως με την εξέλιξη των ειδών. Στηρίζεται εν μέρει στη δουλειά του Richard Dawkins, διερευνώντας την έννοια του «Καθολικού Δαρβινισμού», με τον ίδιο ο Dawkins να λέει ότι το βιβλίο προσφέρει μια «θαυμάσια διορατική ματιά στη γήινη βιολογία».

kerse
Ο Δρ. Άρικ Κέρσενμπάουμ

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να περιμένουμε αν ο… ET έφτανε να μας επισκεφθεί;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον Kershenbaum, δεν θα πρέπει να περιμένουμε… μεγάλες εκπλήξεις. Λέει ότι οι «καθολικοί νόμοι της βιολογίας» που διέπουν όλη τη ζωή στη Γη, πιθανότατα θα ισχύουν και για τους εξωγήινους, με τα είδη να εξελίσσονται με βάση τη φυσική επιλογή. Αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα από το ποια είναι τα πλάσματα από χημικά, σε ποια περιβάλλοντα ζουν ή τον τύπο του αστεριού που βρίσκεται σε τροχιά ο πλανήτης τους.

Η θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου αφορά την επιβίωση και αναπαραγωγή των ατόμων με βάση την ικανότητά τους να αναπαράγονται με επιτυχία.
Ο Kershenbaum λέει ότι αυτό θα ισχύει και για τα ξένα είδη σε έναν μακρινό κόσμο.
Τονίζει ότι μπορεί να μην μοιάζουν «ακριβώς» σαν πλάσματα στη Γη και μπορεί ακόμη και να αναπνέουν διαφορετικό αέρα, αλλά η εξέλιξή τους θα βασίζεται σε ορισμένες περιοριστικές ιδιότητες που ταιριάζουν καλύτερα στο περιβάλλον τους.

aliens2

Η φυσική εξέλιξη και η θεωρία του Δαρβίνου

Ο αστροβιολόγους από το Κέιμπριτζ είχε αναφερθεί σχετικά σε άρθρο του στο BBC Science Focus το 2020: «Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι ότι η ζωή προκύπτει από τη φυσική επιλογή. Η ζωή προσαρμόζεται στο περιβάλλον της.

Οι σύνθετοι εξωγήινοι θα έχουν εξελιχθεί από απλούς εξωγήινους, για να λύσουν τα προβλήματα στον πλανήτη τους. Προβλήματα όπως η εύρεση τροφής και η αναπαραγωγή θα επιλύονται, όπως επιλύονται και στους ανθρώπους ή στα άλλα είδη του πλανήτη μας.

Προτείνει ότι τα εξωγήινα πλάσματα πιθανότατα θα ακολουθήσουν κάποια γνωστά μοτίβα. Για παράδειγμα θα είναι διμερώς συμμετρικά, δηλαδή ότι η αριστερή πλευρά τους θα αντικατοπτρίζει τη δεξιά πλευρά τους.

Θα υπάρχουν θηρευτές και θηράματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε καμουφλάζ και αμυντικούς μηχανισμούς, παρόμοιους με τα πλάσματα στη Γη. Θα είναι κοινωνικοί όσο και ατομικιστές και θα έχουν μια σειρά κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να αποφύγουν τον κυρίαρχο θηρευτή τους».

Ένα παράδειγμα που έδωσε προήλθε από παρατηρήσεις ψαριών που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας στη Γη και τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να δείξουν την κοινωνική τους κατάσταση.

Ο Κέρσενμπάουερ είπε ότι ένα κυρίαρχο είδος σε έναν μακρινό κόσμο μπορεί να έχει εξελιχθεί για να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια σε μία πιο λεπτομερή και πιο προηγμένη επικοινωνία. Θα είχαν επίσης πιθανώς γνωστά σε εμάς άκρα για την κίνησή τους, όπως πόδια, βατραχοπόδαρα για υδάτινους κόσμους, πτερύγια και φτερά.

Οι εκτιμήσεις για την αναπαραγωγή αφορά και πάλι τις μορφές στη Γη, αλλά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον. Τα πλάσματα πιθανότατα θα είναι έξυπνα, με κυρίαρχα είδη να εξελίσσονται τεχνολογικά, γλώσσα και τρόπους επικοινωνίας, τόνισε ο Kershenbaum. «Όλοι θέλουμε να πιστέψουμε στους ευφυείς εξωγήινους», έγραψε στο βιβλίο, προσθέτοντας ότι «φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρχουν και στην πραγματικότητα».

aliens3

Περίπλοκη τεχνολογία και προηγμένη επικοινωνία

Ο Κέρσενμπάουμ θεωρεί ότι θα υπάρχουν πολλαπλά συστήματα με κοινωνικούς και ευφυείς οργανισμούς που έχουν την «ικανότητα γλώσσας» και περίπλοκη τεχνολογία.

«Είναι δύσκολο να δούμε πώς είναι δυνατόν να υπάρξει άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός αστροβιολόγος. Στην πραγματικότητα πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να τους συναντήσουμε, καθώς «θα κατασκευάζουν διαστημόπλοια και θα εξερευνούν το σύμπαν», όπως ακριβώς κάνει και ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο συγγραφέας δεν πιστεύει ότι θα συναντήσουμε αυτά τα πλάσματα οποιαδήποτε στιγμή, καθώς η πιθανότητα – εν μέρει λόγω των τεράστιων αποστάσεων μεταξύ των συστημάτων αστεριών – είναι τόσο μικρή «που σχεδόν απορρίπτεται».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα