30/06/202120:11

Αυγερινοπούλου: Αυξημένη προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων της Ηλείας – Μπαίνουν σε δίκτυο προστασίας με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Αυγερινοπούλου: Αυξημένη προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων της Ηλείας –

Μπαίνουν σε δίκτυο προστασίας με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Την αυξημένη προστασία των υπεραιωνόβιων δέντρων και της Ηλείας εισηγήθηκε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην επετειακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Την πρόταση έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς.

Ειδικότερα, στο ειδικό αφιέρωμα της Επιτροπής για τα αιωνόβια δέντρα, τα οποία έχουν επιβιώσει από την εποχή της Επαναστάσεως ως σήμερα, η κα Πρόεδρος εξήρε την ανάγκη αυξημένης προστασίας σημαντικών ιστορικών τοπίων της Ηλείας, όπως του αρχαίου δάσους των Κενταύρων στη Φολόη της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο πολέμησαν ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του, αλλά και τουλάχιστον 10 υπεραιωνόβιων δέντρων της Ηλείας, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Ανδρέα Φίλια, αρμόδιου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, καθώς και εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αναγνώρισε, πράγματι, την σπουδαιότητα αυτής της δράσης, τόνισε ότι το Υπουργείο θα υιοθετήσει Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Υπεραιωνόβιων Δέντρων και προς τούτο η λίστα των αιωνόβιων δέντρων που χρήζουν προστασίας πρέπει να συμπληρωθεί.

Η κα Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε δημόσια τις δασικές υπηρεσίες του νομού Ηλείας για την συμβολή τους στην κατάρτιση μιας πρώτης λίστας δέντρων χρηζόντων αυξημένης προστασίας και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε πολίτη και φορέα να προτείνει αιωνόβια δέντρα για να προστεθούν στη λίστα των διατηρητέων μνημείων της φύσης από την Επανάσταση του 2021.

Στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος εξετάστηκε το καθεστώς προστασίας, το οποίο ισχύει σήμερα για τα υπεραιωνόβια δέντρα, μερικά εκ των οποίων προστατεύονται ως μνημεία της φύσης, καθώς και η ανάγκη  καταγραφής και άλλων, πρόσθετων υπεραιωνόβιων δέντρων, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξής τους, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά. 

Στην Ηλεία έχουν καταγραφεί ήδη τα εξής υπεραιωνόβια δέντρα, τα οποία θα ενταχθούν στο δίκτυο προστασίας, η δε λίστα είναι ανοιχτή προς συμπλήρωση:

·       Τα πλατάνια της Ανδρίτσαινας
·       η Βελανιδιά στη Βρίνα
·       η Ελιά στην Ι.Μ. Αγ. Ελαιούσας Γλύφας 
·       η Ελιά στη Δάφνη Ήλιδος
·       ο Δρυς στον Επικούριο Απόλλωνα
·       ο Πρίνος στο Επιτάλειο
·       ο Πλάτανος στη Θεισόα
·       η Ελιά στην Κάτων Παναγιά
·       ο Δρυς στο Κολίρι
·       ο Πλάτανος στο Λογγό

 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε:

«Ξεκινάμε σήμερα την καταγραφή των υπεραιωνόβιων δέντρων της χώρας μας, ώστε να μπορέσουμε να τα προστατεύσουμε και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Η Ελληνική φύση, με την ξυλεία της, τους καρπούς της, τα δύσβατα και πανέμορφα τοπία της όπου συντελέστηκαν κρίσιμες στρατιωτικές συγκρούσεις κατά την Επανάσταση, συνετέλεσε καθοριστικά στην επιβίωση του Ελληνικού Γένους και στην νίκη του. Αυτή τη φύση, αυτά τα δέντρα και τα τοπία μας είναι ιερά και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε ως σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού. Αποτελούν ζωντανά μουσεία της ιστορίας και περιέχουν πολύτιμες γενετικές πληροφορίες για την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή ανά τους αιώνες».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα