05/02/202017:53

Αυγερινοπούλου: Ομιλία στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αυγερινοπούλου: Ομιλία στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μεγάλη συγκίνηση αναφέρομαι σήμερα στην ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς εκπροσωπώ έναν νομό, ο οποίος υπέστη πριν από χρόνια μια από τις βαρύτερες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τότε, αισθάνομαι κάθε φορά την ανάγκη να τιμώ.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών δεν αφορά μόνο στο παρελθόν τον νομό Ηλείας, αλλά και στο μέλλον του. Ο νόμος μας βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και επιπλέον, ταλανίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές υποβαθμίζουν την αγροτική μας παραγωγή, θέτουν σε διακινδύνευση τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας, καταστρέφουν τις περιουσίες τους και κυρίως βάλλουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μας. Γι’ αυτό και η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου είναι κρίσιμη για τον τόπο μας.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αλλά και για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει τη χώρα μας και να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, τις οποίες ένας λιγότερο καλά οργανωμένος μηχανισμός είχε επιτρέψει κατά το παρελθόν να συμβούν. Θυμίζουμε άλλωστε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Μάτι και τη Μάνδρα, λόγω ανθρώπινου λάθους.

Ο καλύτερος και έγκαιρος συντονισμός και η ανάληψη υπεύθυνης ηγεσίας την κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας, για τη διάσωση ανθρώπων και φύσης και είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την οργάνωση μας τόσα χρόνια. Το νομοσχέδιο ακόμα εισάγει αναγκαίες τομές, όσον αφορά παραδείγματος χάριν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας είναι εξίσου κρίσιμος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνο το τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται χρονικά και τοπικά πλησιέστερα του περιστατικού την ώρα που συμβαίνει. Επίσης, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της προετοιμασίας, αλλά και της πρόληψης.

Το παρόν νομοσχέδιο, ρυθμίζει πράγματι αποτελεσματικότερα την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ήδη, από το στάδιο της πρόληψης. Και δίνω έμφαση σε αυτό, καθώς όσον αφορά στην πρόληψη η χώρα μας έπαιρνε πολύ χαμηλό βαθμό ανάμεσα στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς επαρκή πρόληψη, όσο οργανωμένο Σύστημα Πολιτικής Προστασίας και να έχουμε θα συνεχίσουμε να καταμετρούμε απώλειες.

Καλό θα ήταν να λειτουργήσει και αυτοτελής μονάδα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επίσης.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος διακυβέρνησης της αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στη χώρα μας, η οποία άρχισε με το παρόν νομοσχέδιο, πρέπει να συνεχίσει και να συμπληρωθεί με επόμενο δίδυμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα ανταποκριθεί πληρέστερα στα επίπεδα τόσο της πρόληψης, όσο και της μεσοπρόθεσμης πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων οικοσυστημάτων.

Η βραχεία αποκατάσταση μόνο δεν αρκεί για να κλείσει τις πληγές της η φύση και για να αποτρέψει την προϊούσα ευαλωτότητα των οικοσυστημάτων μας. Απαιτείται η πλήρης αποκατάστασή τους. Σειρά δε άλλων λεπτομερέστερων ζητημάτων συνεργασίας, όπως η καλύτερη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με τις Δασικές Υπηρεσίες πρέπει ακόμα να ρυθμιστούν καλύτερα.

Η συνεργασία πρέπει να εμπεδωθεί ακόμα στενότερα και με το Υπουργείο Υποδομών, γιατί ποια η χρησιμότητα του Σχεδίου Εγκέλαδος, που με σοβαρότητα συντάσσει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των σεισμών, αν το Υπουργείο Υποδομών και οι δήμοι δεν έχουν ελέγξει εγκαίρως τα σχολεία μας για την αντισεισμική τους θωράκιση, παραδείγματος χάριν, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους σεισμούς στον σχολικό χώρο;

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και από Βήματος Βουλής, γιατί σε πάρα πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν γίνει έλεγχοι για αντισεισμικότητα κατά τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην εκτελεστική δομή ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας και το Επιχειρησιακό Ταμείο και Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνων τα οποία θα παράσχουν επιτέλους την οικονομική δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλο τον μηχανισμό, ακόμα και σε εθελοντές, ώστε να έχουν στα χέρια τους επαρκή εξοπλισμό και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια κάθε κίνδυνο και περιστατικό στο μέλλον.

Κλείνοντας θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, καθώς και την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η Εθνική Σχολή θα ήταν καλό να συνεργαστεί και με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ θα πρέπει να συνεργαστεί άμεσα όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα με τα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα που ο ΟΗΕ έχει ιδρύσει, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικών Κρίσεων στη Γενεύη.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην Πολιτική Προστασία και να έχουμε και το 2020 και εντεύθεν όσο το δυνατό λιγότερα και ήσσονος σημασίας περιστατικά.

Ευχαριστώ πολύ».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα