20/12/202117:48

Αυγερινοπούλου: «Το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού δίνει νέα πνοή για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών και την τουριστική ανάπτυξη»

Αυγερινοπούλου: «Το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού δίνει νέα πνοή για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών και την τουριστική ανάπτυξη»

Με την ευκαιρία της ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου προέβην στη κάτωθι δήλωση:
«Ψηφίζουμε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση των τουριστικών προορισμών της χώρας μας, τη βιώσιμη διαχείριση των ιαματικών πηγών σε όλη την επικράτεια, αλλά και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της θέσπισης ειδικού σήματος επισκέψιμου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου και τυροκομείου, αλλά και προσβάσιμου τουριστικού προορισμού για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Όλες αυτές οι στοχευμένες παρεμβάσεις «ξεκλειδώνουν» τις τουριστικές δυνατότητες της χώρας και ενισχύουν την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Το νομοσχέδιο εισάγει δύο αλληλένδετες οργανωτικές δομές για τη διαχείριση και τη προώθηση τουριστικών προορισμών, την Διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και το Τοπικό / Περιφερειακό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι περιοχές που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας, λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους, των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής, αλλά και της δυναμικής της τοπικής κοινωνίας. Η Ηλεία είναι κατάλληλη περιοχή για να χαρακτηριστεί ως Πρότυπο Τουριστικού Προορισμού, καθώς είναι τόπος παγκόσμιος, έχει τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο, αλλά και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ελλάδας. Η δυνατότητα που δίνεται με το παρόν νομοσχέδιο να αναγνωριστεί ως πρότυπος τουριστικός προορισμός θα δώσει νέα ώθηση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δυνατότητα ίδρυσης Τοπικού ή Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη μελέτη της τουριστικής αγοράς και την πρόταση στοχευμένων μέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ανάδειξης όλων των πτυχών του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η μελέτη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας και η πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα συμβάλλουν στη βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της Ηλείας σε μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι, ακόμη, η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε.), η οποία θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και θα διασφαλίσει την αποδοτική διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας μέσω της δημιουργίας επενδυτικών φακέλων. Η αναδιάρθρωση του πλαισίου προστασίας και αξιοποίησης των ιαματικών πηγών που επιτυγχάνεται μέσω των διαρθρωτικών αυτών αλλαγών θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Κάτι που είναι εξόχως σημαντικό για την Ηλεία, όπου οι ιαματικές πηγές εκτείνονται σε όλο το τόξο του Νομού, από το Κουνουπέλι και την Υρμίνη με αιχμή του δόρατος τον Καϊάφα.
Ρυθμίζει, τέλος, ποικίλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, τα τουριστικά επαγγέλματα και τη συχνότητα πραγματοποίησης ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, αλλά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως τουριστικούς λιμένες, τουριστικά καταλύματα και μικτά καταλύματα μικρής κλίμακας.
Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει τα κατάλληλα εργαλεία για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα