15/11/202112:45

Αυγερινοπούλου – Βασιλόπουλος στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και τον ΕΟΑΝ για την εκπαίδευση των αγροτών και την ανακύκλωση του αγροτικού πλαστικού

Αυγερινοπούλου – Βασιλόπουλος στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και τον ΕΟΑΝ για την εκπαίδευση των αγροτών και την ανακύκλωση του αγροτικού πλαστικού

Ημερίδα του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και του ΕΟΑΝ στην Ηλεία

 

Διαδοχικές συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος του αγροτικού πλαστικού και την ανακύκλωσή του πραγματοποίησαν η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Καθ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Νίκο Χιωτάκη. Στην συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ παρέστην ακόμη ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού, κ. Άγγελος Μπράτης.

Στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την εκπαίδευση των αγροτών

Η κα Αυγερινοπούλου και ο κ. Βασιλόπουλος ανέδειξαν, στην συνάντησή τους με τον κ. Χαρουτουνιάν, την σημασία της εκπαίδευσης των αγροτών για την ανακύκλωση των πλαστικών. Προς τούτο θα οργανωθεί ενημερωτική ημερίδα του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στην Ηλεία για την ελαιοκαλλιέργεια, την μελισσοκομία, την σταφιδοπαραγωγή και την κτηνοτροφία με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση των αγροτών. Στην ημερίδα θα υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τις πυρόπληκτες περιοχές και τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Η κα Αυγερινοπούλου και ο κ. Βασιλόπουλος έθεσαν, ακόμη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα την ανάγκη ίδρυσης Σχολής Ελαιοκομίας στη Ζαχάρω για την εκπαίδευση των αγροτών, καθώς η Ηλεία έχει μια από τις καλύτερες παραγωγές ελαιόλαδου, αλλά και Σχολής Θερμοκηπιακών Εγκαταστάσεων και Οπωροκηπευτικών στην Ήλιδα, κ.α..

Στον ΕΟΑΝ για την ανακύκλωση του αγροτικού πλαστικού

Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΑΝ, κ. Χιωτάκη, «μετέφεραν» η κα Αυγερινοπούλου, ο κ. Βασιλόπουλος, καθώς και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού, κ. Άγγελος Μπράτης, την άμεση ανάγκη διαχείρισης και ανακύκλωσης των αγροτικών πλαστικών και κυρίως του «μαύρου» πλαστικού, το οποίο συνιστά σοβαρό ζήτημα του Νομού Ηλείας. Επισήμαναν ότι τα ανεξέλεγκτα απόβλητα του αγροτικού πλαστικού ρυπαίνουν την αγροτική γη με κίνδυνο να την καταστήσουν μεσοπρόθεσμα ακατάλληλη για καλλιέργεια. Συζήτησαν, ακόμη, για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση του αγροτικού πλαστικού και τη δημιουργία σημείων συλλογής. Σχεδίασαν τα επόμενα βήματα από την έναρξη εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης που εισάγει την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού πλαστικού, όπως των θερμοκηπιακών πλαστικών, και η οποία θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 72, παρ. 4 του Ν. 4819/2021). Το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται συντονιστική ημερίδα στην Ηλεία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον ΕΟΑΝ για το σύστημα ανακύκλωσης του αγροτικού πλαστικού και τις ειδικές διαδικασίες αποκομιδής.

Μετά το πέρας των δύο συναντήσεων η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε:

«Η μη αποτελεσματική ως σήμερα διαχείριση του αγροτικού πλαστικού αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας που δημιουργούνται από την γεωργία. Το ζήτημα των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής χρήσης είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και αφορά το 30% του συνόλου των στερεών αποβλήτων της χώρας μας. Απαιτείται αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των εν λόγω πλαστικών, προκειμένου να μπορούν να εισαχθούν στην παραγωγική διαδικασία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας τις επιπτώσεις της αγροτικής παραγωγής στο περιβάλλον. Όλοι μαζί πρέπει να λύσουμε το σοβαρό ζήτημα των αγροτικών πλαστικών».

 

Ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Επιμένουμε και  διεκδικούμε πρότυπες αγροτικές σχολές που θα αναδείξουν την αγροτική φυσιογνωμία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Κάναμε σαφές με την κα Αυγερινοπούλου στην διοίκηση του ΕΛΓΟ ότι η Ηλεία έχει την δυνατότητες να φιλοξενήσει σχολές όπως της Ελαιοκομίας, που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα, στην Ζαχάρω και αντίστοιχη θερμοκηπιακών στην Ήλιδα και θα περιμένουμε άμεσα απαντήσεις. Επίσης το ζήτημα με τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε αγροτικές καλλιέργειες οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, έχουμε λύσεις και θα τις δρομολογήσουμε το επόμενο διάστημα».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα